- W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale należy zachować te tradycje, które są przekazywane z pokolenia na pokolenia. Podstawą dobrych dań jest produkt, a te najlepsze są u lokalnych producentów.
Na świątecznym stole zwłaszcza w pierwszym oraz drugim dniu świąt nie może zabraknąć mięsa. W naszym regionie dominują rolady, ale warto też spróbować przyrządzić królika czy kaczkę. - Według mnie świetną potrawa jest 'śląskie niebo'. Śląskie niebo to jest, tak dla przybliżenia, wędzona wieprzowina. zwykle to jest łopatka albo może być kark i później duszona razem z suszonymi owocami, często z czerwonym winem. Na bazie tego powstaje taki fajny, słodki sos. Najczęściej podaje się to z pampuchami. To jest potrawa, która w ogóle jest na liście ministerstwa jako tradycyjna potrawa z Opolszczyzny. To też taka potrawa, którą możemy zjeść i pierwszego, i drugiego dnia, ponieważ łatwo ją jest odgrzać, zregenerować. - Warto też spróbować dań z wołowiny i oprócz tradycyjnych rolad można przyrządzić sztufadę ze słoniną, którą musimy upiec. - o ile chodzi o wieprzowinę, to oczywiście…Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole
radio.opole.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Archiwum [fot. Wiktoria Palarczyk]
- Strona główna
- Kuchnia
- Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole
Powiązane
Lodówka Społeczna w Brzegu Dolnym – pomoc w zasięgu ręki
54 minut temu
"Wydarzenia": Nadmiar świątecznego jedzenia
1 godzina temu
Polecane
"Mała inwestycja w duże bezpieczeństwo"
22 godzin temu