Powróćmy na chwilę do największej z klasyk, czyli kotletów schabowych. To, prawdopodobnie, najbardziej popularne danie w Polsce doczekało się już wielu artykułów na temat dopracowywania jego smaku i przyrządzania. Dzisiaj chcemy ci jednak pokazać jeszcze jeden sposób na soczyste schabowe, który być może bije wszystkie inne na głowę.
Popularnym patentem na zmiękczanie schabu przed smażeniem, jest namaczanie go w mleku. Niektórzy, na przykład Magda Gessler, dodają jeszcze do tej „marynaty” pociętą w piórka cebulę. Co powiedziałaby najsłynniejsza polska restauratorka na sposób na soczyste schabowe, który za chwilę ci zaprezentujemy? To musi pozostać w sferze pomysłów.
Sposób na soczyste schabowe – Pyszności; foto: Canva
Rzeczonym trikiem, który sprawi, iż kotlety będą soczyste, miękkie, a dodatkowo wzmocnione kilkoma cudownymi adekwatnościami prozdrowotnymi, jest namoczenie ich w… soku z kiszonych ogórków. Chociaż o płynie tym zdarzyło nam się już pisać w kontekście jego witaminowych parametrów, to o takim jego zastosowaniu wcześniej nie słyszeliśmy. Teraz, po wypróbowaniu, jesteśmy do niego totalnie przekonani!
Jak to wygląda w praktyce? Zobacz przepis.
Soczyste schabowe z soku z ogórków kiszonych
Składniki:
- 500 g schabu środkowego
- 300 ml soku po kiszeniu ogórków
- mąka pszenna
- bułka tarta
- 2-3 jajka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Schab pokrój na plastry o grubości około 2 centymetrów. Następnie rozbij je, zaczynając od środka i stopniowo przechodząc na boki. Schabowe powinny być dość cienko rozbite, ale uważaj, żeby nie przesadzić i nie przerwać struktury.
Sposób na soczyste schabowe – Pyszności; foto: Canva
Tak przygotowane kotlety przełóż do miski i zalej je wodą po kiszeniu ogórków. Wstaw do lodówki i pozwól im się namaczać przez przynajmniej kilka godzin.
Po tym czasie odsącz i osusz kotlety. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, a kiedy panierka osiągnie apetyczny, złoty kolor, zdejmij je i odsącz na ręczniku papierowym. Smacznego!
Jeśli spodobał ci się ten sposób na soczyste schabowe, możesz ci się też przydać przepis z filmiku poniżej. Prosto z naszego kanału na YouTube.