Wiele osób stawia sobie pytanie, czy kasztany są jadalne? Okazuje się, iż tak, ale nie wszystkie. W polskich parkach możemy spotkać owoce kasztanowca zwyczajnego, które zawierają związki toksyczne dla człowieka. Odmianą jadalną są owoce z drzewa castanea sativa i to one są prawdziwym przysmakiem w kuchni.
REKLAMA
Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy
Kasztany jadalne mają delikatny, lekko słodkawy i orzechowy smak. Po ugotowaniu lub upieczeniu stają się miękkie, kremowe i łagodnie mączne, mniej tłuste niż typowe orzechy, z przyjemną słodyczą pasującą zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Surowe są twarde i lekko gorzkie.
Kasztany jadalne - gdzie kupić?
Kasztany jadalne z każdym rokiem stają się coraz popularniejsze w naszym kraju. Bez problemu kupisz je więc w supermarketach (szukaj na dziale ze zdrową żywnością) oraz w sklepach z produktami ekologicznymi. W większości dużych polskich miast kasztany jadalne można kupić również na ryneczkach i targach. Tam dostępne są jednak przeważnie w sezonie, od października do grudnia. jeżeli nie możesz kupić kasztanów stacjonarnie, to najlepszym wyjściem będzie zamówienie ich przez internet.
Kasztany jadalne cena. Ile trzeba zapłacić za kilogram?
Cena kasztanów jadalnych zależy od wielu czynników. Świeże kasztany, które możemy dostać na ryneczkach mogą kosztować od 20 do 40 złotych za kilogram. jeżeli jednak zdecydujesz się na zakup paczkowanych kasztanów jadalnych, to ich cena za kilogram może być nieco wyższa. Nie da się ukryć, iż nie jest to najtańszy produkt, ale ze względu na jego niebywałe walory smakowe oraz zdrowotne, warto nieco zainwestować i chociaż raz spróbować kasztanów jadalnych.
Pieczone kasztany jadalne przepis, który musisz wypróbować
Najpopularniejszą formą podawania kasztanów jadalnych jest ich upieczenie w piekarniku. Przepis ten jest szybki i banalnie prosty, a smak tak przygotowanych kasztanów podbije twoje podniebienie.
Produkty, które będą nam potrzebne, to:
500 g kasztanów jadalnych
woda do namoczenia
szczypta soli
Przygotowanie kasztanów jadalnych zaczynamy od ich nacięcia. Każdy kasztan należy naciąć na krzyż, na jego wypukłej stronie. Następnie wszystkie kasztany umieszczamy w zimnej wodzie i moczymy przez około pół godziny. Dzięki temu skórka kasztanów po upieczeniu będzie miękka.
Wymoczone kasztany odcedzamy i układamy luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z kasztanami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez pół godziny. Upieczone kasztany posypujemy solą i owijamy w bawełnianą ściereczkę, co ułatwi ich obieranie. Podajemy ciepłe. Smacznego!
Kasztany jadalne możemy podawać samodzielnie jako przekąskę. Jednak upieczone lub ugotowane sprawdzą się także jako purée (po zmiksowaniu) czy dodatek do deserów, zup i farszów. Kasztany możemy podawać w połączeniu z solą, ziołami, masłem, a także czekoladą. Sami wypróbujcie, która z tych wersji przypadnie wam do gustu.











