Skandynawski hit lepszy od skyra i jogurtu. Jedz, a schudniesz i jelita ci podziękują

top.pl 19 godzin temu
Zdjęcie: /Pixel


Jeśli wydaje ci się, iż tradycyjny jogurt naturalny, serek wiejski i skyr to najlepsze, co możesz znaleźć w sklepie, najwyraźniej mało jeszcze wiesz o życiu. W marketach znajdziesz także inny wielki hit, który ułatwi ci odchudzanie, zawiera masę cennego dla organizmu białka, a twoje jelita ci za niego podziękują. To obłędnie smaczny i kremowy kvarg.

Błądzisz po markecie, wędrując od półki do półki na dziale z nabiałem, bo znudziły ci się już popularne produkty spożywcze? jeżeli szukasz ciekawej alternatywy dla skyra, serka wiejskiego i jogurtu naturalnego, wypróbuj ten skandynawski hit.

Jeśli tylko masz możliwość, włóż do koszyka kvarg, który według niektórych jest od nich choćby lepszy. Jego wpływ na organizm jest korzystny, smak obłędny, a zastosowanie szerokie. Lista powodów, które mogą cię do niego przekonać, jest długa.

Może cię zainteresować: Przed snem włóż pod poduszkę czosnek. Możesz się śmiać, ale nie pożałujesz

Co to jest kvarg i z czym jeść? Jest choćby zdrowszy od skyra

Kvarg to wysokobiałkowy kremowy serek w typie skandynawskim, trochę podobny do skyra - o podobnej kaloryczności i zawartości białka, ale nie tak kwaśny i nieco gęstszy (pod względem konsystencji trochę jak serek homogenizowany albo jogurt grecki).

Powstaje w wyniku procesu fermentacji odtłuszczonego mleka z wykorzystaniem bakterii mlekowych Lactococcus. Są różne wersje tego produktu np. zarówno waniliowe, jak i zwykłe bez ulepszaczy. jeżeli wybierzesz w sklepie naturalny kvarg bez dodatków tj. owoce, aromaty czy cukier, pozytywnie wpłynie na twój organizm.

Serek świetnie smakuje za to z orzechami, muesli czy pestkami słonecznika, a także dyni czy migdałów. Możesz go także dodawać do omletów czy naleśników albo wykorzystywać jako zamiennik majonezu np. w sałatkach, czy twarogu dodawanego m.in. do ciast.

Czytaj również: Jedną z najzdrowszych roślin możesz hodować na parapecie. Seniorzy powinni jeść regularnie

Dlaczego warto jeść kvarg? Jelita będą ci wdzięczne i szybciej schudniesz

Kvarg jest niskokaloryczny (64 kalorie w 100 gramach), a jednocześnie dostarcza aż 11,2 g białka, jest źródłem cennych bakterii probiotycznych, które wspierają organizm. Pozytywnie wpływa więc na odporność, kości i mięśnie.

Wspiera także mikroflorę jelitową i wspomaga odchudzanie, także dlatego, iż prawie nie ma w sobie tłuszczu, a jest sycący, dzięki czemu redukuje ryzyko podjadania między posiłkami.

Zobacz też:

Zerwij podczas spaceru i zaparz pyszną herbatę. Pozwoli ci szybciej zasnąć i rozświetli skórę

Nie kupuj nowego materaca. Wystarczy, iż wyczyścisz swój tym tanim patentem

Ten kolagenowy deser w PRL-u kobiety jadły non stop. Był najlepszy na wygładzenie zmarszczek

Idź do oryginalnego materiału