Rozpoczął się sezon na jagody, a co za tym idzie w cukierniach dostępne są już jagodzianki z tegorocznych owoców. Choć ich ceny w porównaniu do lat ubiegłych wzrosły, to jakość też się zmieniła. W wielu miejscach drożdżówki są wypełnione leśnymi owocami i bogato posypane kruszonką.
Jedna, ale konkretna. Tak o swojej jagodziance mówią cukiernicy ze Świata Słodyczy, którzy od lat oferują te słodkie drożdżówki klientom. Od ponad dwóch tygodni jagodzianki są tu wypełnione świeżymi, tegorocznymi jagodami.
Aneta Lutwin, mistrz cukiernictwa w Świecie Słodyczy zaznacza, iż dziennie w cukierni wypiekanych jest ponad tysiąc jagodzianek.
– Od rana do wieczora je wyrabiamy na bieżąco, nie ma zapasów, ani mrożonek. Nasze jagodzianki są robione metodą dwufazową, co oznacza, iż najpierw przygotowujemy rozczyn – drożdże rozpuszczamy w mleku, a następnie po wyrośnięciu dodajemy mąkę, utarte żółtka i masełko. Ciasto musi wyrosnąć, potrzebuje czasu – zaznacza.
Następnie bułki nadziewane są jagodami z cukrem i manualnie zawijane, po czym znów odstawia się je do wyrośnięcia. Na zakończenie tuż przed pieczeniem obowiązkowo należy nałożyć kruszonkę.
Anna Arabasz z Kawiarni Cztery Pory Roku mówi, iż ich jagodzianki są znane klientom i co roku przez nich oczekiwane.
– Ze świeżymi owcami są dopiero od tygodnia. Ludzie pytali nas wcześniej, ale ponieważ nie robimy z mrożonych jagód, czekaliśmy na świeże owoce. W tym roku z dostępnością jagód jest zdecydowanie lepiej niż w zeszłym. Samych owoców jest po prostu dużo, dlatego spodziewamy się iż do końca sezonu ich nie braknie – zaznacza.
Ceny jagodzianek nie powinny już zaskakiwać, w wielu cukierniach oscylują one w granicy 8-10 złotych. Tyle dokładnie kosztują w Świecie Słodyczy, po 12 złotych są w Kawiarni Cztery Pory Roku. Pod Telegrafem dostaniemy je za 7,80 zł za sztukę, a w cukierni Zygmunta Pańszczyka za 6 złotych za sztukę.
Adrianna Białek, dietetyk podkreśla iż jagody są owocami, po które w okresie zdecydowanie warto sięgać.
– Jagody to źródło witaminy E i C, to taka bomba antyoksydantów. Dobrze działają m.in. na pamięć – mówi. Dietetyczka dodaje, iż mają bardzo niską kaloryczność, a przy tym dużo składników odżywczych. Do owoców jagodowych zalicza się szerszą gamę produktów: także truskawki, aronię, porzeczki, agrest, maliny czy borówki – wylicza.
Dietetyczka zachęca, aby jagody wykorzystać w koktajlach. Będą też dobrym dodatkiem do owsianki, czy pełnoziarnistych makaronów. jeżeli chodzi o jagodzianki, do tych nie zniechęca, jednak zaleca jak we wszystkim umiar.