Są takie połączenia smaków, które od razu kojarzą się z końcówką lata i początkiem jesieni. Gnocchi z kurkami to jedno z nich. Miękkie, puszyste kluseczki otulone bazyliowym pesto, gdzie pierwsze skrzypce grają złociste, lekko pieprzne w smaku kurki. To danie jest proste w przygotowaniu, idealne na leniwy obiad lub kolację, kiedy chcesz zjeść coś sycącego i sezonowego.
Prosty przepis na gnocchi z kurkami, brokułami i bazyliowym pesto
Jakoś na świeże kurki sama jeszcze w tym roku nie trafiłam, ale czekam cierpliwie. Dzisiaj poszłam na łatwiznę i kupiłam je w sklepie, bo od kilku dni chodziło za mną kremowe gnocchi z kurkami. To danie nie kończy się na samych kluseczkach i grzybach. Dorzuciłam jeszcze świeżo zmiksowane pesto z bazylii i chrupiące różyczki brokułu. To połączenie sprawia, iż gnocchi z kurkami nabierają wyrazistości i świeżości, a brokuły świetnie podkreślają delikatny smak grzybów. Mam słabość do zestawu „brokuły + grzyby”. To zawsze pewniak na pyszny, sezonowy obiad.

Gnocchi z kurkami
DrukujSkładniki:
500 g gotowanych ziemniaków
150 g pszennej mąki
1 jajko
400 g brokułu
400 g kurek
3 łyżki bazyliowego pesto
2 łyżki oleju kokosowego
sól do smaku
½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielony
Przygotowanie:
- Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę i jajko, zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe kawałki, każdy zrolować i pokroić na małe kluseczki.
- Gnocchi gotować w lekko osolonej wodzie przez około 3 minuty. Ugotowane gnocchi wyjąć łyżką cedzakową na talerz i ostudzić.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać oczyszczone grzyby i smażyć, aż lekko się zrumienią. Doprawić solą i pieprzem. Brokuły podzielić na różyczki i blanszować w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty, następnie odcedzić i opłukać zimną wodą. Dodać brokuły do grzybów i smażyć przez około 2 minuty.
- Na drugiej patelni zrumienić ostudzone gnocchi, dodać pesto i wymieszać. Następnie dodać brokuły z grzybami i delikatnie przemieszać z gnocchi.
- Na koniec posypać danie wiórami parmezanu. Smacznego!