Sezon kurkowy? Czas na gnocchi z kurkami!

codojedzenia.pl 1 dzień temu

Są takie połączenia smaków, które od razu kojarzą się z końcówką lata i początkiem jesieni. Gnocchi z kurkami to jedno z nich. Miękkie, puszyste kluseczki otulone bazyliowym pesto, gdzie pierwsze skrzypce grają złociste, lekko pieprzne w smaku kurki. To danie jest proste w przygotowaniu, idealne na leniwy obiad lub kolację, kiedy chcesz zjeść coś sycącego i sezonowego.

Prosty przepis na gnocchi z kurkami, brokułami i bazyliowym pesto

Jakoś na świeże kurki sama jeszcze w tym roku nie trafiłam, ale czekam cierpliwie. Dzisiaj poszłam na łatwiznę i kupiłam je w sklepie, bo od kilku dni chodziło za mną kremowe gnocchi z kurkami. To danie nie kończy się na samych kluseczkach i grzybach. Dorzuciłam jeszcze świeżo zmiksowane pesto z bazylii i chrupiące różyczki brokułu. To połączenie sprawia, iż gnocchi z kurkami nabierają wyrazistości i świeżości, a brokuły świetnie podkreślają delikatny smak grzybów. Mam słabość do zestawu „brokuły + grzyby”. To zawsze pewniak na pyszny, sezonowy obiad.

Gnocchi z kurkami

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 min Czas gotowania: 10 min 10 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

500 g gotowanych ziemniaków

150 g pszennej mąki

1 jajko

400 g brokułu

400 g kurek

3 łyżki bazyliowego pesto

2 łyżki oleju kokosowego

sól do smaku

½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielony

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę i jajko, zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe kawałki, każdy zrolować i pokroić na małe kluseczki.
  2. Gnocchi gotować w lekko osolonej wodzie przez około 3 minuty. Ugotowane gnocchi wyjąć łyżką cedzakową na talerz i ostudzić.
  3. Na patelni rozgrzać olej, dodać oczyszczone grzyby i smażyć, aż lekko się zrumienią. Doprawić solą i pieprzem. Brokuły podzielić na różyczki i blanszować w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty, następnie odcedzić i opłukać zimną wodą. Dodać brokuły do grzybów i smażyć przez około 2 minuty.
  4. Na drugiej patelni zrumienić ostudzone gnocchi, dodać pesto i wymieszać. Następnie dodać brokuły z grzybami i delikatnie przemieszać z gnocchi.
  5. Na koniec posypać danie wiórami parmezanu. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału