Ser mascarpone: kremowy specjał o uniwersalnym zastosowaniu w kuchni. Jak go wykorzystać?

g.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: zdjęcie ilustracyjne, iStock


Ser mascarpone gości w naszych kuchniach już od kilku dobrych lat. Jego kremowa konsystencja i wyjątkowy smak sprawiają, iż chętnie wykorzystujemy go do różnego rodzaju dań, zarówno obiadowych, jak i tych na słodko.
Ser mascarpone to włoski specjał, który rozgościł się u nas na dobre. Można go bez problemu dostać w większości sklepów, a dania przygotowane na jego bazie na pewno zadowolą choćby najbardziej wybredne kubki smakowe.


REKLAMA


Zobacz wideo Naleśniki czekoladowe z mascarpone i malinami


Mascarpone — ser, który pokochali Polacy
Jak smakuje i skąd pochodzi mascarpone? Ser mascarpone wywodzi się z Włoch, a dokładnie z Lombardii. Lombardia słynie z wielowiekowej tradycji mleczarskiej, dlatego specjał wywodzący się właśnie stamtąd nie ma sobie równych. Ser mascarpone jest wytwarzany ze śmietanki mleka krowiego. Sekret jego wyjątkowego smaku i kremowej konsystencji tkwi w tradycyjnej recepturze przygotowywania. Produkcja sera mascarpone obejmuje kilka etapów. Na finalny smak produktu składa się wiele czynników, wśród których bardzo dużą rolę odgrywa jakość śmietanki użytej do produkcji sera mascarpone. Śmietanka powinna mieć wysoką zawartość tłuszczu. Warto podkreślić, iż tradycyjny ser mascarpone nie zawiera żadnych dodatków, a jego delikatny smak i kremowa konsystencja wynikają z użycia wysokiej jakości składników i precyzji poszczególnych etapów produkcji tego włoskiego specjału.


Ser mascarpone — cena, wartości odżywcze, smak
Ile kosztuje ser mascarpone? Cena produktu może się znacząco różnić między poszczególnymi sklepami, co ma swoje uzasadnienie w oddziaływaniu różnych czynników. Za najlepszy uważany jest włoski ser mascarpone i to raczej on będzie najdroższy, jednak produkcja sera mascarpone nie ogranicza się jedynie do Włoch. Wysokiej jakości sery mascarpone produkowane są także w innych krajach, zarówno w Europie, jak i poza kontynentem. Ceny mogą się zatem wahać w przedziale od kilku do kilkunastu złotych za opakowanie o wadze 250 g. Ser mascarpone wyróżnia się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, znajdziemy w nim także m.in.:


witaminę A, D,
witaminy z grupy B,
minerały (głównie wapń)
białko.


Ser mascarpone wyróżnia się bardzo delikatnym i subtelnym smakiem, a jego kremowa konsystencja sprawia, iż jest to produkt, który znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Warto jednak pamiętać, iż ser mascarpone jest produktem bardzo kalorycznym, dlatego należy spożywać go z umiarem. Poniżej propozycje wykorzystania sera mascarpone w kuchni zarówno w daniu obiadowym, jak i na słodko.
Co zrobić z sera mascarpone?
Co można zrobić z sera mascarpone? Ser mascarpone bardzo często jest wykorzystywany do przygotowywania domowych deserów, jednak warto wiedzieć, iż można go wykorzystać także do dań obiadowych. Przykładem może być makaron z serem mascarpone i warzywami. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:


200 g makaronu tagliatelle
100 g sera mascarpone
100 ml śmietanki 30%
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
garść pomidorków koktajlowych
200 g szpinaku świeżego
2 łyżki oliwy
przyprawy: sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek (czosnek możesz pokroić w plastry lub zostawić w całości). Dodaj szpinak i podsmażaj do momentu, aż zmniejszy swoją objętość. Dodaj pomidorki koktajlowe i całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj mascarpone i śmietankę i mieszaj energicznie do czasu połączenia się składników. Ugotowany makaron dodaj do sosu i delikatnie wymieszaj. Podawaj np. z kilkoma listkami świeżej bazylii.


Co można zrobić z sera mascarpone?
Co można zrobić z sera mascarpone? Wróćmy do domowych deserów, które mogą być przygotowane z użyciem tego wyjątkowego specjału. Ser mascarpone można wykorzystać np. do przygotowania pysznych deserów w pucharkach, które nie tylko dobrze smakują, ale także pięknie się prezentują. Do przygotowania dwóch deserów w pucharkach będziesz potrzebować następujących składników:


125 g sera mascarpone
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
kilka herbatników
garść malin lub innych ulubionych owoców
garść płatków migdałowych
kilka listków mięty do dekoracji


Sposób przygotowania:


Ubij schłodzoną śmietankę wraz z serem mascarpone i cukrem pudrem. Na dno szklanych pucharków wyłóż warstwę lekko pokruszonych herbatników. Wyłóż część masy z mascarpone, a następnie świeże owoce. Układaj warstwy do czasu, aż zużyjesz wszystkie owoce i krem. Na suchej patelni podpraż przez chwilę płatki migdałowe i ułóż na wierzch deseru. Do dekoracji możesz użyć także kilku listków świeżej mięty.
Zobacz też: Pomidorówkę zabielałam śmietaną i była nijaka. Teraz dodaję dwie łyżki tego produktu i jest obłędna!
Idź do oryginalnego materiału