Sekrety idealnego śmietankowego tortu truskawkowego

codojedzenia.pl 3 dni temu

Śmietankowy tort truskawkowy upiekłam z okazji urodzin mojego najmłodszego syna – i od razu wiedziałam, iż to strzał w dziesiątkę. To ten typ tortu, który pasuje na każdą okazję, ale latem potrafi naprawdę skraść show. Jest delikatny, lekko orzeźwiający, a słodkie, soczyste truskawki nadają mu charakteru – bez nich ten tort nie miałby tej magii.

Domowy przepis na śmietankowy tort truskawkowy – ulubieniec lata i nie tylko

Kiedy piszę, iż mój śmietankowy tort truskawkowy jest mega truskawkowy, to nie ma w tym ani grama przesady. Truskawki są wszędzie – i w puszystych biszkoptach, i w lekkim kremie do przełożenia. A na wierzchu? Oczywiście świeże, lśniące truskawki, bo przecież jak ich nie kochać!

Tort jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Do zrobienia spodu choćby nie wyciągałam miksera – moja zwykła trzepaczka balonowa dała radę bez problemu. To jeden z tych przepisów, które wyglądają efektownie, ale nie wymagają pół dnia w kuchni… pod warunkiem, iż biszkopt i krem bawarski zrobię dzień wcześniej, ha, ha!

Tort truskawkowy z charakterem – truskawkowa świeżość i waniliowa delikatność

Po co wybierać, skoro tort można przełożyć dwoma kremami? Jeden to klasyczny, aksamitny waniliowy krem bawarski – na bazie żółtek i prawdziwej wanilii. A drugi? To śmietankowy krem truskawkowy z dodatkiem intensywnej redukcji z truskawek.

Wiem, trochę Wam już chyba zawróciłam w głowie tą moją redukcją… Ale naprawdę warto! To po prostu truskawki długo gotowane, aż niemal całkowicie odparują wodę. Powstaje coś w rodzaju gęstej galaretki – naturalnie słodkiej, lekko karmelizowanej, pełnej truskawkowego smaku. Taka truskawkowa esencja. Po zmiksowaniu wychodzi z tego gęste puree, przypominające domowy dżem, który trzyma formę bez żadnych zagęszczaczy.

Tę redukcję znajdziecie nie tylko w kremie, ale też w różowym biszkopcie – to właśnie ona nadaje mu kolor i aromat. Krem dodatkowo delikatnie podbarwiłam odrobiną czerwonego barwnika, żeby wszystko wyglądało tak, jak smakuje – truskawkowo i obłędnie!

Może ktoś powie, iż to tort dla niezdecydowanych… Ale wiecie co? W deserach nie uznaję kompromisów. jeżeli można mieć i truskawkę, i wanilię, to czemu nie? To duet, który zawsze się sprawdza – i który po prostu rozpływa się w ustach.

Lekki, kolorowy i pyszny – owocowy tort idealny na deser

Tort owocowy na deser to dla mnie klasyk letnich urodzin. Tak się składa, iż w naszej rodzinie nie brakuje letnich solenizantów – a to oznacza jedno: świętowanie z pysznym, lekkim tortem pełnym owoców.

Czasem piekę szwedzki tort Pinokio z bezą i owocami, innym razem stawiam na puszysty biszkopt przełożony kremem śmietankowym i sezonowymi owocami – truskawkami, malinami, borówkami… Co akurat znajdę na targu.

Taki tort jest nie tylko efektowny, ale i lekki – idealny na deser w ciepły dzień. Nie za słodki, z naturalną świeżością owoców i kremem, który nie przytłacza. Tyle euforii na talerzu, a znika szybciej niż się go kroi!

Tort truskawkowy

Drukuj
Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 90 min Czas gotowania: 50 min 50 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Spód do tortu

170 g redukcji truskawkowej

125 ml oleju roślinnego

40 g niesolonego masła, roztopionego

3 duże jajka

120 ml kwaśnej śmietany

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka waniliowego ekstraktu

285 g cukru

350 g mąki pszennej tortowej

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

100 ml mleka

Różowy barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Redukcja truskawkowa

1 kg mrożonych truskawek

150 g cukru

Krem bawarski

2 łyżki cukru (około 25 g)

2 łyżki skrobi kukurydzianej (około 16 g)

szczypta soli

240 ml pełnotłustego mleka

2 duże żółtka

3 łyżeczki cukru waniliowego

20 g masła

120 ml zimnej śmietanki kremówki, 36% tł.

2 łyżki cukru pudru

Krem śmietankowy

125 g kremowego serka naturalnego i bez soli

60 g cukru pudru

60 ml zredukowanych truskawek

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

300 ml zimnej śmietanki kremówki

1–2 krople czerwonego barwnika spożywczego

Do dekoracji

300 g świeżych truskawek

Przygotowanie:

  1. Truskawki wsypać do rondla i zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu, aż puszczą sok. Następnie zwiększyć temperaturę i gotować dalej, aż większość wody odparuje, a masa zgęstnieje do konsystencji galaretki. Zmiksować na gładko i odstawić do całkowitego ostudzenia.
  2. Piekarnik nastawić na 180ºC. Przygotować dwie miski. Do jednej wbić jajka, wlać olej, rozpuszczone masło, kwaśną śmietanę, sok z cytryny, porcję redukcji truskawkowej oraz dodać sól. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką balonową. Następnie dodać cukier i ponownie wymieszać.
  3. Do drugiej miski odważyć suche składniki. Dodawać je do masy jajecznej na przemian z mlekiem, cały czas mieszając trzepaczką, aby uniknąć grudek.
  4. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia – wyciąć krążek na dno i paski na boki, a następnie dokładnie pokryć formę. Wlać masę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty.
  5. Ugotować krem bawarski: w rondelku wymieszać skrobię kukurydzianą, cukier i wanilię z mlekiem. Dodać żółtka i postawić na kuchence. Gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając, nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie wymieszać. Przykryć powierzchnię kremu folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostudzenia.
  6. Śmietankę ubić i delikatnie połączyć z ostudzonym kremem bawarskim.
  7. W drugiej misce ubić śmietankę z serkiem, dodać redukcję truskawkową i delikatnie wymieszać. Dla wzmocnienia koloru można dodać kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego.
  8. Tort przełożyć kremem bawarskim, a wierzch i boki posmarować kremem śmietankowo-truskawkowym. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć dekoracyjne rozetki. Na koniec udekorować tort świeżymi truskawkami.
  9. Tort wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem pokroić na porcje. Smacznego!

Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału