Śmietankowy tort truskawkowy upiekłam z okazji urodzin mojego najmłodszego syna – i od razu wiedziałam, iż to strzał w dziesiątkę. To ten typ tortu, który pasuje na każdą okazję, ale latem potrafi naprawdę skraść show. Jest delikatny, lekko orzeźwiający, a słodkie, soczyste truskawki nadają mu charakteru – bez nich ten tort nie miałby tej magii.
Domowy przepis na śmietankowy tort truskawkowy – ulubieniec lata i nie tylko
Kiedy piszę, iż mój śmietankowy tort truskawkowy jest mega truskawkowy, to nie ma w tym ani grama przesady. Truskawki są wszędzie – i w puszystych biszkoptach, i w lekkim kremie do przełożenia. A na wierzchu? Oczywiście świeże, lśniące truskawki, bo przecież jak ich nie kochać!
Tort jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Do zrobienia spodu choćby nie wyciągałam miksera – moja zwykła trzepaczka balonowa dała radę bez problemu. To jeden z tych przepisów, które wyglądają efektownie, ale nie wymagają pół dnia w kuchni… pod warunkiem, iż biszkopt i krem bawarski zrobię dzień wcześniej, ha, ha!
Tort truskawkowy z charakterem – truskawkowa świeżość i waniliowa delikatność
Po co wybierać, skoro tort można przełożyć dwoma kremami? Jeden to klasyczny, aksamitny waniliowy krem bawarski – na bazie żółtek i prawdziwej wanilii. A drugi? To śmietankowy krem truskawkowy z dodatkiem intensywnej redukcji z truskawek.
Wiem, trochę Wam już chyba zawróciłam w głowie tą moją redukcją… Ale naprawdę warto! To po prostu truskawki długo gotowane, aż niemal całkowicie odparują wodę. Powstaje coś w rodzaju gęstej galaretki – naturalnie słodkiej, lekko karmelizowanej, pełnej truskawkowego smaku. Taka truskawkowa esencja. Po zmiksowaniu wychodzi z tego gęste puree, przypominające domowy dżem, który trzyma formę bez żadnych zagęszczaczy.
Tę redukcję znajdziecie nie tylko w kremie, ale też w różowym biszkopcie – to właśnie ona nadaje mu kolor i aromat. Krem dodatkowo delikatnie podbarwiłam odrobiną czerwonego barwnika, żeby wszystko wyglądało tak, jak smakuje – truskawkowo i obłędnie!
Może ktoś powie, iż to tort dla niezdecydowanych… Ale wiecie co? W deserach nie uznaję kompromisów. jeżeli można mieć i truskawkę, i wanilię, to czemu nie? To duet, który zawsze się sprawdza – i który po prostu rozpływa się w ustach.
Lekki, kolorowy i pyszny – owocowy tort idealny na deser
Tort owocowy na deser to dla mnie klasyk letnich urodzin. Tak się składa, iż w naszej rodzinie nie brakuje letnich solenizantów – a to oznacza jedno: świętowanie z pysznym, lekkim tortem pełnym owoców.
Czasem piekę szwedzki tort Pinokio z bezą i owocami, innym razem stawiam na puszysty biszkopt przełożony kremem śmietankowym i sezonowymi owocami – truskawkami, malinami, borówkami… Co akurat znajdę na targu.
Taki tort jest nie tylko efektowny, ale i lekki – idealny na deser w ciepły dzień. Nie za słodki, z naturalną świeżością owoców i kremem, który nie przytłacza. Tyle euforii na talerzu, a znika szybciej niż się go kroi!

Tort truskawkowy
DrukujSkładniki:
Spód do tortu
170 g redukcji truskawkowej
125 ml oleju roślinnego
40 g niesolonego masła, roztopionego
3 duże jajka
120 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka waniliowego ekstraktu
285 g cukru
350 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
100 ml mleka
Różowy barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Redukcja truskawkowa
1 kg mrożonych truskawek
150 g cukru
Krem bawarski
2 łyżki cukru (około 25 g)
2 łyżki skrobi kukurydzianej (około 16 g)
szczypta soli
240 ml pełnotłustego mleka
2 duże żółtka
3 łyżeczki cukru waniliowego
20 g masła
120 ml zimnej śmietanki kremówki, 36% tł.
2 łyżki cukru pudru
Krem śmietankowy
125 g kremowego serka naturalnego i bez soli
60 g cukru pudru
60 ml zredukowanych truskawek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 ml zimnej śmietanki kremówki
1–2 krople czerwonego barwnika spożywczego
Do dekoracji
300 g świeżych truskawek
Przygotowanie:
- Truskawki wsypać do rondla i zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu, aż puszczą sok. Następnie zwiększyć temperaturę i gotować dalej, aż większość wody odparuje, a masa zgęstnieje do konsystencji galaretki. Zmiksować na gładko i odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Piekarnik nastawić na 180ºC. Przygotować dwie miski. Do jednej wbić jajka, wlać olej, rozpuszczone masło, kwaśną śmietanę, sok z cytryny, porcję redukcji truskawkowej oraz dodać sól. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką balonową. Następnie dodać cukier i ponownie wymieszać.
- Do drugiej miski odważyć suche składniki. Dodawać je do masy jajecznej na przemian z mlekiem, cały czas mieszając trzepaczką, aby uniknąć grudek.
- Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia – wyciąć krążek na dno i paski na boki, a następnie dokładnie pokryć formę. Wlać masę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty.
- Ugotować krem bawarski: w rondelku wymieszać skrobię kukurydzianą, cukier i wanilię z mlekiem. Dodać żółtka i postawić na kuchence. Gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając, nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie wymieszać. Przykryć powierzchnię kremu folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Śmietankę ubić i delikatnie połączyć z ostudzonym kremem bawarskim.
- W drugiej misce ubić śmietankę z serkiem, dodać redukcję truskawkową i delikatnie wymieszać. Dla wzmocnienia koloru można dodać kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego.
- Tort przełożyć kremem bawarskim, a wierzch i boki posmarować kremem śmietankowo-truskawkowym. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć dekoracyjne rozetki. Na koniec udekorować tort świeżymi truskawkami.
- Tort wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem pokroić na porcje. Smacznego!