Poznaj sprawdzony przepis na schab pieczony w sosie słodko kwaśnym. Danie z pewnością każdemu się uda, gdyż jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Oceniam, iż potrzeba około 35 minut. Mięso jest mięciutkie i wręcz rozpływa się w ustach. Jestem pewna, iż zachwycisz się słodko kwaśnym smakiem.
Składniki:
Szklanka to pojemność 250ml.
- 1 kg schabu bez kości
- 1 duża cebula
- pół szklanki dżemu brzoskwiniowego
- pół szklanki keczupu łagodnego
- sól, świeżo zmielony pieprz czarny
- smalec gęsi lub inny dobry jakościowo tłuszcz do obsmażenia
Sposób wykonania schabu na obiad.
Zobacz jak w łatwy sposób ze zwykłego schabu, przygotować niecodzienny i przede wszystkim smaczny obiad. jeżeli masz dość smażonych kotletów schabowych, to danie z pewnością będzie idealne dla Ciebie. Do wykonania schabu pieczonego w sosie słodko kwaśnym potrzebować będziesz: patelni, naczynia żaroodpornego (ewentualnie rękawa do pieczenia). Schab w słodko kwaśnym sosie wychodzi niezwykle pyszny. Mięsko jest mięciutkie i w słodko kwaśnym sosie wręcz rozpływa się w ustach. Polecam serdecznie.
Przygotowuję mięso oraz sos.
1 kg schabu bez kości myję i osuszam, a następnie kroję w plastry. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, albo przynajmniej na kilka godzin przed pieczeniem, aby mięso przeszło solą. Każdy kawałek schabu oprószam solą i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Wkładam do miski, przykrywam folią aluminiową lub przykrywką na kilka godzin.
Na patelni rozgrzewam smalec gęsi. Smalec gęsi jest najzdrowszym tłuszczem do smażenia i dodatkowo nie pozostawia posmaku w potrawie. Schab wyjmuję i obsmażam oczywiście na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, tak aby zamknęły się pory mięsa. Używam patelni żeliwnej i gorąco polecam powrót do sprawdzonych starych narzędzi w kuchni. Dania smażone na żeliwnej patelni z pewnością są zdrowsze i przede wszystkim smaczniejsze. Plastry podsmażonego schabu układam w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obieram i kroje w cienkie piórka i po obsmażenia schabu wrzucam na tą samą patelnię. Chwilę obsmażam aż się zeszkli.
Cebulę wykładam na schab w naczyniu żaroodpornym.
W szklance mieszam dżem wraz z keczupem. Powstałym sosem zalewam przygotowane plastry schabu.
Piekę schab w przygotowanym sosie.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. Wstawiam danie obiadowe na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180 stopni C grzałki góra i dół bez termoobiegu. Piekę po przykrywką około 1 godziny i 15 minut. Pod sam koniec dzięki widelca sprawdzam, czy schab jest już miękki. Schab powinien się rozpadać. Ostatnie 15 minut piekę bez przykrycia.
Porcje schabu zaraz po upieczeniu podaję na talerzu, polane oczywiście sosem słodko kwaśnym, w którym się piekły. Do dania pasują ziemniaki, ryż, kluski śląskie lub kopytka. Oczywiście nie można zapomnieć o ulubionej surówce np. surówka z pora marchewki i jabłka.
Zobacz także:
Żeberka pieczone w sosie słodko kwaśnym