Choć na grilla częściej wybieramy karkówkę, niż schab, to temu drugiemu również warto dać szansę. Sekretem uzyskania doskonałego smaku jest marynata i wybór odpowiedniego kawałka mięsa. Schab powinien mieć chociaż cienką warstwę tłuszczu, który chroni mięso przed wysychaniem i sprawia, iż jest ono bardzo aromatyczne.
REKLAMA
Zobacz wideo Dużo lepsza niż sklepowa. Tak zrobisz domową musztardę
Schab grillowany - przepis. Jak przygotować mięso?
Każdy kucharz wie, iż sekretem doskonałego smaku dania są świeże i sprawdzone składniki. Jak przygotować idealny schab grillowany? Przepis zaczynamy właśnie od wyboru składników. Wspomnieliśmy wcześniej, iż najlepszy schab to taki, który ma odrobinę tłuszczu. Tłuszcz wytapia się podczas obróbki i sprawia, iż mięso zachowuje swoją soczystość. Schab należy pokroić na plastry o grubości nie większej niż 2 cm. Jest to bardzo ważne, bo zbyt grube mięso może być w środku niedopieczone.
Warto wspomnieć, iż kucharze z największym doświadczeniem polecają schab z kością na grilla.
Schab na grilla - przepisy na marynaty. Klasyczna marynata ziołowa
Czy wiesz, jak doprawić schab na grilla? Przepisy na marynaty są bardzo zróżnicowane, ponieważ mięso dobrze komponuje się z różnymi smakami. Na początek proponujemy standardową marynatę ziołową. Przygotujesz ją z następujących składników:
4 łyżki oleju roślinnego
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonego majeranku
Schab grillowany - jaka marynata? Postaw na orientalne smaki
Jesteś miłośnikiem azjatyckich smaków i chcesz zrobić schab grillowany? Jaka marynata dobrze sprawdzi się w tym przypadku? Możesz skorzystać z poniższej propozycji:
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka oleju roślinnego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
szczypta płatków chili
sól, pieprz do smaku
Schab grillowany z musztardą? Prosty sposób na wydobycie głębi smaku
Marynata ma bardzo duży wpływ na finalny smak i strukturę mięsa, ale warto znać jeszcze jeden prosty patent na to, jak przygotować soczysty i aromatyczny schab grillowany. Z musztardą mięso komponuje się naprawdę świetnie. Zmiękcza ona mięso, a jej wyrazisty, lekko pikantny smak doskonale podkręca aromat. Wystarczy pokryć schab cienką warstwą musztardy, a następnie zanurzyć w marynacie na kilka godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę przed dalszą obróbką, aby nabrało temperatury pokojowej.
Schab grillowany na patelni grillowej. Instrukcja przygotowania
Letnia aura zachęca do tego, aby zorganizować grilla na świeżym powietrzu, jeżeli jednak pogoda nie dopisuje, to istnieje także alternatywny sposób przygotowania schabu grillowanego na patelni grillowej. Jak to zrobić?
Schab zanurzamy w wybranej marynacie na kilka godzin
Mięso wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby nabrało temperatury pokojowej
Rozgrzewamy patelnię grillową (można posmarować delikatnie tłuszczem, ale nie ma takiej konieczności)
Mięso wykładamy na rozgrzaną patelnię i grillujemy po kilka minut na każdą stronę
Gdy mięso będzie gotowe, zdejmujemy je z patelni i odkładamy na 2-3 minuty, aby "odpoczęło"
Schab grillowany na grillu elektrycznym. gwałtownie i sprawnie
Wiele osób przygotowuje schab grillowany na grillu elektrycznym. Jest to prosty sposób na uzyskanie soczystego i aromatycznego mięsa. Kawałki schabu układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez 5 minut na jedną stronę. Do obracania mięsa lepiej nie używać widelca - jeżeli nakłujemy schab, to mogą z niego uciec soki i narazimy tym samym mięso na nadmierne wysuszenie.
Upieczone mięso podajemy z ulubionymi dodatkami. W lecie świetnie pasują młode ziemniaki i sałatka warzywa, np. mizeria ze świeżych ogórków.
Zobacz też: Zupa ogórkowa będzie wyrazista, jeżeli zrobisz ją na tym bulionie. Domownicy będą prosić o dokładkę