W ostatnim czasie coraz chętniej sięgamy po łatwe, sprawdzone, wiekowe przepisy, które znane są z kuchni naszych babć. Bez wątpienia takim rarytasem jest ciasto dziad podlaski. Przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy wymieszać wszystkie składniki i przelać do formy. Deser doskonale komponuje się ze smakiem aromatycznej kawy.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Stary przepis na ciasto dziad podlaski nie odchodzi w zapomnienie. Minimalny nakład pracy, a smak zwala z nóg
Dawniej ten deser był popularny jedynie wśród mieszkańców Podlasia, jednak z czasem jego popularność znacznie przekroczyła granice regionu. W przepiśniku niejednej babci można znaleźć stary przepis na ciasto dziad podlaski. Lista składników potrzebnych do przygotowania ciasta nie jest długa. Podstawą jest mąką, tłuszcz (smalec lub olej), jajka i cukier. Smak ciasta uzupełniają takie składniki, jak m.in. jabłka, orzechy czy cynamon. Niektórzy dodają także twaróg i marmoladę. My proponujemy wykonanie deseru w wersji podstawowej. Do jej przygotowania będą potrzebne następujące składniki:
500 g mąki pszennej
200 g cukru
200 ml oleju roślinnego
6 jajek
4 jabłka (kwaśne i soczyste odmiany)
150 g orzechów włoskich (mielonych)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto dziad podlaski - przepis. Smakowity deser przygotujesz w mig
jeżeli marzy Ci się coś słodkiego, to koniecznie wypróbuj ciasto dziad podlaski. Przepis jest doskonały dla osób, które nie mają ręki do deserów lub ich doświadczenie kulinarne nie jest zbyt duże. Poniżej znajdziesz dokładną instrukcję przygotowania puszystego ciasta dziad podlaski. Wykonuj wszystko zgodnie ze wskazówkami, a efekt Cię zachwyci. Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę
Pokrojone owoce umieszczamy w dużej misce, dodajemy cukier i olej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1,5 godziny
Do miski z jabłkami dodajemy przesianą przez sitko mąkę, jajka, orzechy włoskie i proszek do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (będzie dosyć gęste)
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy przez godzinę (do suchego patyczka)
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy
Wierzch ciasta można dowolnie udekorować, np. cukrem pudrem lub polewą z czekolady.
Zobacz też: Cukinia faszerowana to szybkie danie na niedzielę. Jaki farsz pasuje najlepiej?