Tort sałatkowy jako alternatywa dla sałatki jarzynowej jest banalnie prosty. Chodzi o inną wersją wielowarstwowej sałatki z warzyw, która ładnie udekorowana będzie prezentować się imponująco na świątecznym stole.
Danie będzie interesujące nie tylko w smaku, ale również z wyglądu. I będzie niemałym zaskoczeniem dla naszych stołach. Mnóstwo pozytywnych pytań od rodziny gwarantowane.
Przepis na tort sałatkowy znaleźliśmy na kanale YouTube "Moje domowe jedzenie". Autorka, jak to bywa przy sałatce jarzynowej, używa do swojego dania majonezu. Można jednak spróbować podać do niego bardziej złożony w smaku sos, który jeszcze podkreśli walory składników tortu – sugerują smakosze.pl.
Przepis na tort sałatkowy
1 filet z kurczaka
4 ziemniaki
2 marchewki
1 czerwona cebula
1 puszka groszku konserwowego
4 jajka
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
Sól, pieprz
Natka pietruszki, małe pomidorki i inne warzywa do dekoracji
Ziemniaki trzeba wyszorować, a marchewkę obrać. Oba produkty gotujemy do miękkości w słonej wodzie. Po odcedzeniu należy je oddzielić i zetrzeć na tarce.
Jajka trzeba ugotować na twardo, a groszek odsączyć z puszki. W miseczce robimy nasz sos, czyli majonez, jogurt i sok z cytryny. Doprawiamy go solą i piepszem. Można nałożyć sos do rękawa cukierniczego, co będzie wygodne.
Potrzebujemy garnka o średnicy około 20 centymetrów. Wykładamy go dokładnie folią spożywczą. Na dno wkładamy ziemniaki i dociskamy. Przyprawiamy solą i pieprzem i smarujemy naszym sosem.
Na wierzch kładziemy kurczaka i czerwoną cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy kolejne składniki: marchewkę i posiekane jajka. Każdy z nich przekładamy sosem majonezowym i dociskamy.
Gotową sałatkę smarujemy grubszą warstwą majonezu. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a choćby na całą noc. Po wyjęciu przykrywamy ją talerzem i mocnym ruchem przekręcamy. Z sałatki zdejmujemy folię i dekorujemy ją świątecznie według upodobań. Na przykład pomidorkami, koperkiem czy pietruszką. Smacznego :)