Sałatka cypryjska z grejpfrutów. Idealna na lato

lubelski.pl 6 godzin temu

Grejpfruty to owoce, które świetnie sprawdzają się w sałatkach wytrawnych. Ich naturalna goryczka i soczystość sprawiają, iż sałatki z nimi są lekkie i idealne na upalne dni. Wystarczy do wersji podstawowej takiej sałatki dodać wędzonego łososia lub kurczaka, jajka na twardo lub ser feta, by uzyskać doskonałe, samodzielne danie. Smacznego!

Składniki:

2 grejpfruty

2-3 pomidory

200 g sera feta

50 g migdałów

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Grejpfruty umyć, obrać ze skórki, ostrożnie usunąć białą osłonkę. Pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w plasterki.

Migdały sparzyć wrzącą wodą, usunąć skórki. Pokroić w paski. Ser pokroić w drobną kostkę.

Sałatkę ułożyć warstwami: na spodzie warstwa grejpfrutów, na to pomidory, ser, na wierzchu migdały. Przyrządzić zaprawę z oliwy, natki pietruszki, pieprzu oraz soli, zalać sałatkę.

Warianty:

  1. Na każdy plaster grejpfruta dodatkowo położyć plaster wędzonego łososia lub kurczaka.

  2. Zamiast natki pietruszki i migdałów dodać taką samą ilość oregano i oliwek.

  3. Na każdy plaster grejpfruta położyć plaster wędzonego sera żółtego. Sałatkę posiekać drobno posiekanym jakiem ugotowanym na twardo.

  4. Grejpfruty można zastąpić jabłkiem.

Idź do oryginalnego materiału