Grejpfruty to owoce, które świetnie sprawdzają się w sałatkach wytrawnych. Ich naturalna goryczka i soczystość sprawiają, iż sałatki z nimi są lekkie i idealne na upalne dni. Wystarczy do wersji podstawowej takiej sałatki dodać wędzonego łososia lub kurczaka, jajka na twardo lub ser feta, by uzyskać doskonałe, samodzielne danie. Smacznego!
Składniki:
2 grejpfruty
2-3 pomidory
200 g sera feta
50 g migdałów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Grejpfruty umyć, obrać ze skórki, ostrożnie usunąć białą osłonkę. Pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w plasterki.
Migdały sparzyć wrzącą wodą, usunąć skórki. Pokroić w paski. Ser pokroić w drobną kostkę.
Sałatkę ułożyć warstwami: na spodzie warstwa grejpfrutów, na to pomidory, ser, na wierzchu migdały. Przyrządzić zaprawę z oliwy, natki pietruszki, pieprzu oraz soli, zalać sałatkę.
Warianty:
-
Na każdy plaster grejpfruta dodatkowo położyć plaster wędzonego łososia lub kurczaka.
-
Zamiast natki pietruszki i migdałów dodać taką samą ilość oregano i oliwek.
-
Na każdy plaster grejpfruta położyć plaster wędzonego sera żółtego. Sałatkę posiekać drobno posiekanym jakiem ugotowanym na twardo.
-
Grejpfruty można zastąpić jabłkiem.