Rybę z grilla można przyrządzić zarówno w całości, jak i w filetach lub dzwonkach. Choć mięso rybie samo w sobie jest bardzo delikatne, to można je dodatkowo zamarynować, aby podkręcić jego smak. Świetnie sprawdzi się marynata cytrynowo-ziołowa.
REKLAMA
Zobacz wideo Dużo lepsza niż sklepowa. Tak zrobisz domową musztardę
Jaka ryba jest najlepsza z grilla? Wybierz odpowiedni gatunek
Dania z ryb są bardzo zdrowe i powinny często gościć w naszych jadłospisach. Ryby można piec, smażyć lub grillować. Jaka ryba jest najlepsza na grilla? Wybierając odpowiedni gatunek, warto zwrócić uwagę m.in. na to, aby miał zwartą strukturę, dzięki czemu mięso nie będzie się tak łatwo rozpadało. Ważne, aby była to ryba tłusta lub średnio tłusta, ponieważ daje to gwarancję, iż mięso nie będzie gwałtownie wysychało podczas obróbki termicznej. Najczęściej do grillowania wybierane są gatunki takie, jak pstrąg, dorada makrela.
Ryba z grilla - jak zrobić zdrowe danie obiadowe? Wybierz świeżą rybę
Każdy kucharz wie, iż najlepsze potrawy to takie, które bazują na świeżych produktach. Nie inaczej jest w sytuacji, gdy naszym daniem na obiad jest ryba z grilla. Jak ją zrobić krok po kroku? Zaczynamy od wyboru ryby. O tym, iż ryba jest świeża, świadczą następujące cechy:
oczy są lekko wypukłe i przezroczyste
skóra jest lśniąca i elastyczna, a łuski dobrze przylegają
mięso jest sprężyste, a po dotknięciu palcem wraca do swojego pierwotnego kształtu
ryba ma przyjemny, świeży, morski zapach
Ryba z grilla - ile czasu potrzeba do przygotowania dania? To świetna opcja dla zabieganych
jeżeli nie masz zbyt dużo czasu w gotowanie, to doskonałą opcją jest ryba z grilla. Ile czasu potrzeba, aby ją przygotować? To zależy m.in. od tego, którą wersję dania wybierzesz. jeżeli zdecydujesz się na marynatę, to będzie Ci potrzebny dodatkowy kwadrans. Marynata nie jest konieczna, ale warto ją przygotować, np. z następujących składników:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
szczypta soli i pieprzu
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przygotowaną w ten sposób marynatą nacieramy rybę (wcześniej płuczemy ją pod bieżącą wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym) i odstawiamy na 15 minut.
Ryba z grilla elektrycznego - jak długo piec? Grill powinien być dobrze rozgrzany
W czasie marynowania ryby nagrzewamy grilla. Co zrobić, aby wyszła nam soczysta i delikatna w smaku ryba z grilla elektrycznego? Jak długo ją piec? Poniżej wskazówki:
grill powinien być nagrzany do temperatury ok. 200-220 stopni
ruszt delikatnie smarujemy olejem, aby ryba do niego nie przywierała
przed położeniem ryby na grilla zdejmujemy z niej nadmiar marynaty
rybę grillujemy przez 6-8 minut z jednej strony, po upływie tego czasu odwracamy na drugą stronę i grillujemy przez kolejne 5-6 minut
rybę zdejmujemy z grilla i serwujemy z ulubionymi dodatkami
Ile kalorii ma ryba z grilla? To danie jedz bez obaw
Na kaloryczność dania mają wpływ różne czynniki, do których należą m.in. gatunek ryby i użyte dodatki. Ile kalorii ma ryba z grilla ("sucha" tj. bez dodatkowej panierki)? Najmniej kaloryczna spośród popularnych ryb jest dorada. Na 100 g ryby przypada niecałe 100 kcal, nieco więcej ma pstrąg - ok. 120 kcal w 100 g. jeżeli jednak dodamy do tego sos lub tłuszcz do marynaty, to wartość energetyczna dania wzrasta.
Zobacz też: Zamrażanie ziół na później. Super patent z wykorzystaniem 2 składników