Rumpuciowe święto smaków i muzyki

powiat.poznan.pl 1 dzień temu

W sobotę, 6 września„Rokietnica zaprasza Wielkopolan na Rumpuć”, czyli oczekuje wszystkich smakoszy oraz miłośników lokalnych tradycji na wydarzeniu z degustacją wyjątkowej, wielkopolskiej zupy jednogarnkowej. To doroczne spotkanie od lat gromadzi tysiące mieszkańców i gości, którzy chcą wspólnie świętować, dobrze się bawić i odkrywać smaki powiatu poznańskiego. Rumpuć to także ważne wydarzenie na szlaku kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”, promujące lokalne produkty, tradycyjne receptury i pasję ludzi tworzących wyjątkowe potrawy. W Rokietnicy będzie można nie tylko posmakować najlepszych dań i regionalnych specjałów, ale także poznać ich twórców – gospodarzy, producentów i rękodzielników, którzy dbają o zachowanie lokalnych tradycji.

Nieodłącznym elementem wydarzenia jest Plebiscyt na Najpiękniejsze Stoisko Sołeckie. Sołectwa Gminy Rokietnica zaprezentują bogactwo swojego dziedzictwa kulinarnego, artystycznego i rzemieślniczego. Poza specjalnie powołaną do oceny stoisk kapitułą, każdy odwiedzający będzie mógł także wziąć udział w głosowaniu, a głosy publiczności będą zbierane od godziny 12:00 do 18:00. Na zwycięzców czekają nagrody oraz prestiżowe tytuły: „Najpiękniejszego Stoiska” – tytuł przyznawany przez kapitułę konkursu i „Stoiska Publiczności” – wybranego przez uczestników festynu.

Rumpuć to także wydarzenie pełne muzyki, występów i dobrej zabawy. Na scenie pojawią się lokalne zespoły, orkiestra dęta i artyści młodego pokolenia. Posłuchać będziemy mogli między innymi Julii Gąski, wybitnej wokalistki jazzowej, którą między innymi poznała już publiczność w Dworze Skrzynki. Punktem kulminacyjnym wieczoru będzie koncert gwiazdy – zespołu IRA (godzina 21.00). W programie znajdą się również występy dzieci i młodzieży, pokazy sportowe oraz animacje dla najmłodszych. Rokietnicki Rumpuć od lat jest nie tylko festynem, ale także symbolem wspólnoty i pielęgnowania lokalnych tradycji. To święto smaku, kultury i integracji mieszkańców całego powiatu poznańskiego. To doskonała okazja, by wyruszyć w podróż szlakiem kulinarnym, spróbować różnorodnych smaków i wesprzeć lokalne społeczności.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Idź do oryginalnego materiału