Różowe jajka faszerowane wyglądają oryginalnie na wielkanocnym stole. Piękny kolor zawdzięczają marynacie z buraków i octu. Zobacz jak w prosty sposób przygotować moją efektownie wyglądającą potrawę.
Jeśli myślisz, iż Twoja rodzina widziała i próbowała już wszystkiego na wielkanocnym stole, to w tym roku ich zaskoczysz. Co powiesz na jajka faszerowane z różową obwódką?
Różowe jajka faszerowane – składniki:
Szklanka to pojemność 250 ml. Z podanych składników otrzymasz 10 porcji.
- 5 jajek (rozmiar L)
- 1 średnia cebula (około 150 g)
- 1 łyżka majonezu
- szczypta soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- łyżka masła do podsmażenia cebulki
Różowy barwnik
- 2 średnie buraki (około 400 g)
- 500 ml wody (2 szklanki)
- 125 ml octu (pół szklanki)
Sposób wykonania różowych jajek faszerowanych
Do zrobienia potrawy potrzebować będziemy przede wszystkim 2 garnków oraz małej miski.
Krok 1 – barwnik z buraków
Buraki obieram ze skórki i kroję w kostkę. W małym garnku gotuję pół litra wody. Wrzucam pokrojone buraki do wrzącej wody i wlewam ocet. Gotuję na niedużym ogniu przez 30 minut. Następnie zdejmuję z ognia i odstawiam do ostudzenia. Gdy czerwona woda ostygnie, odcedzam buraki i wyrzucam.
Krok 2 – gotuję jajka na twardo i zabarwiam
W drugim garnku gotuję jajka na twardo. Zobacz mój poradnik jak oraz ile czasu gotować jajka na twardo. Ugotowane jajka odcedzam z wrzątku, zalewam zimną wodą i oczywiście studzę. Następnie obieram ze skorupek. Warto ugotować o 1 jajko więcej, na wypadek gdyby któreś pękło, podczas gotowania.
Obrane jajka umieszczam w garnku z czerwonym barwnikiem na około 60 minut. Jajka muszą być całe zakryte w czerwonej wodzie. jeżeli garnek jest za duży, to przełóż wszystko do słoika. Po tym czasie na obwódce jajek pojawi się różowe zabarwienie. o ile jajka pozostawisz dłużej (kilkanście godzin) w barwniku, to białka będą całe różowe. Według mnie najlepiej wygląda mała, różowa obwódka na białku.
Krok 3 – farsz do jajek
Cebulę obieram z łupinek i drobno siekam. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam cebulkę. Szklę na średnim ogniu przez kilka minut. Zdejmuję z ognia i odstawiam do ostudzenia.
Zabarwione jaka wyławiam z czerwonej wody i osuszam np dzięki papierowego ręcznika. Przekrawam na pół i wyjmuję z nich żółtka.
Do miski wrzucam żółtka i zeszkloną cebulkę. Doprawiam szczyptą soli oraz świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Całość rozgniatam dzięki widelca lub blendera. Dodaję majonez i całość oczywiście mieszam, aż otrzymam otrzymam jednolity farsz.
Krok 4 – nadziewam farszem połówki jajek
Każdą połówkę jajka napełniam farszem dzięki łyżeczki. jeżeli zostanie trochę farszu, to smaruje nim kanapkę lub uzupełniam jajko ugotowane zapasowo.
Oprócz farszu z żółtka i cebulki możesz też użyć: awokado, pieczarek, łososia, tuńczyka. Sposób wykonania znajdziesz w poniższych przepisach:
- jajka faszerowane awokado
- wielkanocne jajka faszerowane pieczarkami
- jajka faszerowane łososiem
- jajka faszerowane tuńczykiem