Barwa warzyw i owoców pochodzi od fitochemikaliów – to naturalne związki aktywne biologicznie, które wspierają rośliny w obronie przed chorobami, szkodnikami i trudnymi warunkami środowiskowymi. Dietetycy z SUM zwracają uwagę, iż najważniejsze jest komponowanie posiłków z produktów o różnych barwach. Zdjęcie ilustracyjne (engin akyurt / Unsplash) Spożywanie warzyw i owoców o różnych kolorach może...
Różnorodność kolorystyczna na talerzu to bogactwo składników odżywczych – mówią dietetycy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
epochtimes.pl 2 miesięcy temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Różnorodność kolorystyczna na talerzu to bogactwo składników odżywczych – mówią dietetycy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
Powiązane
PERŁY BIZNESU 2025: The Embassy Bistro (Debiut Roku)
1 godzina temu
Dżem morelowy z lawendą. Kultowe przetwory w nowym wydaniu
1 godzina temu
Polecane
Infekcja zepsuła urlop? To "choroba czasu wolnego"
35 minut temu
Czy olej kokosowy jest zdrowy? Dietetycy są jednomyślni
16 godzin temu
Śmierć przy odtłuszczaniu skór. "Podejrzenie zatrucia"
18 godzin temu
Cukiereczek
19 godzin temu