Barwa warzyw i owoców pochodzi od fitochemikaliów – to naturalne związki aktywne biologicznie, które wspierają rośliny w obronie przed chorobami, szkodnikami i trudnymi warunkami środowiskowymi. Dietetycy z SUM zwracają uwagę, iż najważniejsze jest komponowanie posiłków z produktów o różnych barwach. Zdjęcie ilustracyjne (engin akyurt / Unsplash) Spożywanie warzyw i owoców o różnych kolorach może...
Różnorodność kolorystyczna na talerzu to bogactwo składników odżywczych – mówią dietetycy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
epochtimes.pl 1 miesiąc temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Różnorodność kolorystyczna na talerzu to bogactwo składników odżywczych – mówią dietetycy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
Powiązane
Polecane
Tirzepatyd jako leczenie I rzutu cukrzycy typu 2?
1 dzień temu
Inhibitory SGLT-2 korzystne dla funkcji nerek
1 dzień temu