Rosół Roberta Makłowicza wymiata. Jego sekretem jest interesujący wybór mięs

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: rosół Roberta Makłowicza - Pyszności; foto: Canva


Rosół Roberta Makłowicza to jedno z najsmaczniejszych wydań tej kultowej zupy, jakie dane było nam zjeść. Ten przepis pojawia się teraz u nas co niedzielę. Wystarczą odpowiednie przyprawy, konkretne rodzaje mięsa, nieco cierpliwości i… choćby słynny kucharz byłby dumny! Rzuć okiem na przepis i sam się przekonaj.

Rosół — nie ma większej klasyki wśród polskich zup. Jego przygotowanie to podstawa całej kuchni, wstęp do prawdziwego gotowania, a także niezawodny sposób na przeziębienie czy kaca. Odpowiednio przygotowany bulion to adekwatnie 90 proc. sukcesu. Jednak, żeby to osiągnąć, trzeba stosować się do kilku zasad, spośród których najważniejszą można określić jednym słowem: czas.

rosół Roberta Makłowicza – Pyszności; foto: Canva

Dobry rosół to nie żaden fast food i jeżeli planujesz podać go w południe, lepiej zabierz się za gotowanie wczesnym rankiem. Zrób to według tego przepisu. Rosół Roberta Makłowicza jest idealnie klarowny, ma cudowną barwę i nieziemską głębię smaku. Za tym wszystkim stoją nie tylko przyprawy, ale również rodzaj mięsa, jakiego słynny kucharz używa do ugotowania zupy. Przeczytaj, zanim ruszysz na kolejne zakupy!

Rosół Roberta Makłowicza

Składniki:

  • dwa litry wody
  • połowa kurczaka
  • pół kilograma antrykotu wołowego
  • 3-4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • cebula
  • liść laurowy
  • dwa ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

rosół Roberta Makłowicza – Pyszności; foto: Canva

Oczyszczone mięso wstaw do garnka i zalej je zimną wodą — jej temperatura to istotny element gotowania rosołu, o czym możesz jeszcze poczytać tutaj. Do mięsa dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj przez około godzinę, zdejmując w tym czasie powstałe na wywarze szumowiny.

Po tym czasie obierz korzenie pietruszki i marchewkę, pokrój je w słupki i dodaj do rosołu. Dorzuć jeszcze kawałek selera oraz obraną i opaloną nad palnikiem cebulę. To kolejny istotny składnik, za pomocą którego twój rosół wyjdzie pyszny i klarowny. Gotuj składniki przez kolejne 2 godziny. Pamiętaj, by robić to na małym ogniu.

Dopiero na sam koniec dopraw rosół solą i pieprzem. Potrzymaj go jeszcze chwilę na ogniu i et voilà! Podaj go z makaronem i natką pietruszki, i ciesz się widokiem, zajadającej się ze smakiem rodziny.

Rosół Roberta Makłowicza idealnie sprawdzi się na pierwsze danie, a na drugie polecamy zraziki Bryzole. Przepis na nie znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału