Prosta rolada zebra to przepis na deser idealny. Miękkie ciasto z dodatkiem kakao i kremowe nadzienie z mascarpone to połączenie, które od razu pokochasz.
Przepis na roladę
Wiele osób błędnie myśli, iż przygotowanie rolady w domu jest trudnym wyzwaniem. Tak naprawdę wystarczy odpowiedni przepis na ciasto biszkoptowe, które łatwo będzie się zwijało, a sukces jest gwarantowany. Dziś mamy dla Ciebie inspirację na dwukolorowy deser przekładany kremem z serka mascarpone. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a my dokładnie pokażemy Ci, jak to zrobić.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Rolada zebra
Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie mascarpone
- cukier puder
- ciasteczka oreo
Sposób przygotowania:
Do miski wbij białka jajek i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując. Porcjami dodawaj żółtka, cukier puder oraz mąkę pszenną. Powstałą masę podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Rolada zebra- Pyszności
Powstałe masy przełóż do rękawów cukierniczych. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyciskaj pod skosem, na zmianę, paski z przygotowanego ciasta. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
Rolada zebra- Pyszności
Nieco biszkopt oprósz cukrem pudrem. Zawiń ciasto na kształt rolady razem ze ściereczką spod spodu. Odłóż do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu zawinięcie później rolady będzie banalnie proste.
Rolada zebra- Pyszności
Serek mascarpone przełóż do miski i połącz z cukrem pudrem. Powstały krem rozprowadź na przestudzonym biszkopcie i posyp pokruszonymi ciasteczkami. Zawiń roladęWstaw do lodówki do schłodzenia na około godzinę.
Rolada zebra- Pyszności
Gotową roladę pokrój na mniejsze części i wyłóż na talerz. Całość możesz dodatkowo udekorować pokruszonymi ciastkami.
Smacznego!
Rolada zebra- Pyszności