Ponad 200 tysięcy mieszkańców województwa łódzkiego i turystów z całej Polski bawiło się w niedzielę, 6 lipca, podczas Jarmarku Wojewódzkiego, na rynku Manufaktury w Łodzi. Wśród prawie 100 wystawców nie zabrakło twórców ludowych, rękodzielników i producentów tradycyjnej
żywności. Jedną z największych niespodzianek tegorocznego wydarzenia okazała się rodzinna firma z Goleńska pod Łowiczem – „Łowickie Sady” , która zdobyła nagrodę główną w konkursie na najlepszy regionalny produkt żywnościowy za zakwas łowicki z buraków kiszonych .
Wyróżnienie to przyznano w ramach prestiżowego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” , organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Komisja oceniająca aż 37 regionalnych przysmaków w 11 kategoriach była jednogłośna – zakwas z Goleńska to produkt wyjątkowy , nie tylko pod względem smaku, ale i jakości oraz wierności tradycyjnej recepturze.
Zakwas z serca łowickiej wsi
– To ogromne wyróżnienie dla nas i naszej pracy – mówi Jadwiga Zabost , właścicielka „Łowickich Sadów”. &nda