Mowa o kaki, znanym także jako persymona lub szaron. Ten egzotyczny owoc, wywodzący się z Azji i od wielu lat uprawiany na południu Europy, już jakiś czas temu pojawił się w polskich marketach. Jednak początkowo wielu z nas do jego zakupu zniechęcały dosyć wysokie ceny. To ostatnio zaczyna się zmieniać. Coraz częściej możemy trafić na atrakcyjne promocje.
REKLAMA
Zobacz wideo "Pieniądze dają poczucie bezpieczeństwa". Joanna Przetakiewicz w "Z bliska"
Kaki w diecie. Dlaczego warto włączyć go do swojego jadłospisu?
Wiele osób docenia delikatny, lekko słodki smak kaki. Nie możemy jednak zapominać o tym, iż spożywanie tego przysmaku wiąże się też z licznymi prozdrowotnymi korzyściami dla naszego organizmu. Owoc jest źródłem błonnika (3,6 grama na 100 gramów), dzięki czemu zapewnia długotrwałe uczucie sytości i dobrze wpływa na pracę układu trawiennego. Poza tym zawiera:
witaminy A i C,
karoteny,
wapń,
potas,
żelazo.
Włączenie do swojego jadłospisu kaki powinny rozważyć osoby, którym zależy na obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Owoc zalecany jest także w przypadku nadciśnienia. Jego regularne spożywanie może wspomóc proces leczenia.
Kaki to owoc, który cieszy się coraz większą popularnością wśród PolakówZdjęcie ilustracyjne, Istock:Ekaterina Kobalnova
Nie powinniśmy jednak przesadzać z ilością - jeden owoc w ciągu dnia to dobry wybór. Średni okaz ważący około 250 gramów ma około 175 kcal. To czyni kaki dosyć kaloryczną przekąską na tle innych popularnych owoców.
Z kolei indeks glikemiczny w tym przypadku wynosi 60, czyli jest średni. Wskaźnik ten pokazuje, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. Osoby z cukrzycą i insulinoopornością powinny więc zachować ostrożność i nie spożywać owoców kaki każdego dnia.
Jaki owoc kaki wybrać?
Kaki pojawia się w sklepach zwykle na początku jesieni. Owoce są już wówczas najczęściej dojrzałe i gotowe do spożycia. Radzi się, by wybierać te o barwie ciemnopomarańczowej, posiadające zielone listki.
jeżeli zależy nam na dostarczeniu organizmowi wartości odżywczych, unikajmy obróbki termicznej. Zmniejsza ona w znaczącym stopniu ilość wielu cennych składników. Warto wspomnieć, iż okazy, które zostały już obrane lub rozkrojone, należy przechowywać w lodówce. W przeciwnym wypadku bardzo gwałtownie może pojawić się na nich pleśń. Po jakie owoce sięgasz najczęściej? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.


![Jak przedłużyć świeżość masła? Proste triki, które działają naprawdę długo! [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2025/12/c42ef289-4fec-4acb-a0aa-5ddb4ea643c2-1.jpg)





![To dlatego makowiec pęka i wysycha. Oto, jak temu zapobiec [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2020/11/Makowiec.jpg)







