Robisz tak z pomidorami podczas zakupów? Nic dziwnego, iż psują się szybko

kobieta.gazeta.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Fot. Agnieszka Sadowska / Agencja Wyborcza.pl


Podczas robienia zakupów w sklepie czy na targu, wiele osób obrywa szypułki z pomidorów. W ten sposób chcą obniżyć ich docelową wagę. Lepiej jednak zostawić je na miejscu. Powód? Niezwykle ważny.
Pomidory są stałym elementem naszego jadłospisu. Korzystamy z nich, przygotowując wiele dań. Od pizzy, przez makarony po sosy. Nieraz znalazły się więc na naszej liście zakupów. W obliczu galopującej inflacji wiele z nas poszukuje oszczędności również gdy kupujemy produkty na wagę. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z konsekwencji, jakie niesie za sobą usunięcie szypułki z pomidora.


REKLAMA


Zobacz wideo Ania Świątczak wkręca Michała Wiśniewskiego. "Potrzebuję 35 tysięcy złotych" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Czy obrywać szypułki z pomidorów? Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy
Szypułka pomidora świadczy nie tylko o jego świeżości, ale także stanowi istotną funkcję ochronną. Działa niczym bariera, która uniemożliwia wszelkim mikroorganizmom chorobotwórczym przedostanie się i wnikanie do środka. Dodatkowo pomaga zachować wilgoć, dzięki czemu pomidor na dłużej pozostaje świeży, jędrny i soczysty. Lepiej więc powstrzymać się od jej odrywania, gdyż nieświadomie skracamy ich zdatność do spożycia. Mało kto wie, iż szypułka może nam wskazać, jak długo pomidor leży już na półce sklepowej. Pomarszczona, sucha w brązowym kolorze, często z pleśnią świadczy o tym, iż pomidor może mieć już choćby kilka tygodni.


Jak mogę sprawdzić, czy pomidor jest dobry? Kilka cennych wskazówek
Podczas zakupów warto kierować się kilkoma zasadami, aby wybrać najlepsze pomidory. Dzięki temu będziemy mieć pewność, iż będą aromatyczne, soczyste, świeże i jędrne.


Unikaj pomidorów ze skazami lub ciemnymi plamami. Mogą wskazywać na gnicie.
Pomidor powinien mieć odpowiednią wagę do swojej wielkości i sprawiać wrażenie ciężkiego. Będzie o wiele bardziej soczysty.
Pomidor powinien być jędrny w dotyku, ale jednocześnie na tyle miękki, aby wytrzymać każdy nacisk.
Pomidor powinien być bardzo aromatyczny, gdy poczujesz jego zapach w pobliżu miejsca, w którym znajduje się szypułka.


jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału