Masz w głowie gotowy przepis na przepyszne ciasto dla swoich gości, jednak w ostatniej chwili zauważyłaś, iż skończył ci się proszek do pieczenia i teraz zastanawiasz się, czym go zastąpić? Nie martw się, nie tobie pierwszej się to przytrafia.
Soda oczyszczona to nie jedyne rozwiązanie, więc nie załamuj się, jeżeli jej również nie masz pod ręką. Alternatyw dla proszku do pieczenia jest więcej. Niektóre nie są oczywiste, a możesz je mieć w kuchennej szafce, więc poszukaj, bo rewelacyjnie się sprawdzają jako jego zamienniki.
Może cię zainteresować: Zamiast wyrzucać do kosza, wsyp na noc do muszli klozetowej. Rano zalśni czystością
Czym jest proszek do pieczenia? Sprawdź, a zrozumiesz, co muszą mieć jego zamienniki
Proszek do pieczenia jest produktem złożonym z aktywnych składników, w tym m.in. z wodorowęglanu sodu odpowiedzialnego za produkcję dwutlenku węgla, za pomocą którego ciasto się spulchnia, regulatora kwasowości np. kwasku cytrynowego, który ma przyspieszyć reakcję tego pierwszego oraz wypełniacza np. mąki ziemniaczanej/ skrobi kukurydzianej pełniącej rolę stabilizatora.
Głównym zadaniem proszku do pieczenia jest wspomniane już spulchnienie ciasta, za pomocą którego to wyrasta, staje się puszyste i zwiększa swoją objętość, dlatego jego zamienniki również muszą mieć adekwatności, które na to pozwalają.
Czytaj również: Teściowa wynosi kartony po mleku do ogrodu. Myślałam, iż oszalała, aż poznałam powód
Czym zastąpić proszek do pieczenia? Nie tylko sodą oczyszczoną
Niektórym wydaje się, iż jedynym zamiennikiem proszku do pieczenia, który można wykorzystywać do wypieków, jest soda oczyszczona (w końcu jest jego składnikiem). To błąd, ponieważ produktów, które mogą ją zastąpić, jest znacznie więcej.
- Drożdże
Drożdże mają trochę inne działanie, niż proszek do pieczenia (działają przez fermentację cukrów w cieście) i wymagają czasu w wyrośnięcie, ale ogólne założenie jest podobne. Najlepiej sprawdzą się w wypiekach, tj. bułki, chleb itp.
- Kamień winny
Winian potasu, albo kamień winny jest kolejnym zamiennikiem proszku do pieczenia, o którym wiedzą nieliczni. Sprawdzi się podczas przygotowywania bez, biszkoptów, wypieków z jajkami Stosuj go w proporcji 1:2 w stosunku do proszku do pieczenia.
- Maślanka
W połączeniu z sodą oczyszczoną (aktywator około 1/4 łyżeczki) może zastąpić proszek do pieczenia. Stosując ją, zmniejsz jednak ilość innych płynnych składników w przepisie. Wystarczy stosować 1/2 szklanki maślanki na każdą 1 łyżeczkę proszku do pieczenia w przepisie.
- Kwasek cytrynowy
Podobnie jak maślanka, wymaga połączenia z sodą oczyszczoną. Dobrze sprawdzi się jako zamiennik proszku do pieczenia, o ile nie przeszkadza ci jego charakterystyczny smak. Powinien być stosowany w proporcji 1:1.
Zobacz też:
Ten grzyb jest jadalny i bardzo zdrowy. Nikt go nie zbiera, bo wygląda jak kosmita
Zaparz i pij zamiast herbaty. Przestaniesz podjadać i poczujesz luz w spodniach
Wystarczy kilka kropel. Problem muszek owocówek w kuchni zniknie w mgnieniu oka