Kanapki z szynką czy serem żółtym to klasyka, która czasami potrafi się znudzić. Jako iż wiele osób nie wyobraża sobie innego śniadania niż kanapki, warto przyrządzić je z obłędnie smaczną pastą. Raz przygotowana z pewnością na stałe wpisze się w rytuał śniadaniowy twojej rodziny.
Pasta twarogowa ze szpinakiem. Propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie
Smarowidła do chleba cieszą się nieustającą popularnością, a wśród nich nieustannie prym wiedzie pasta jajeczna czy też pasta rybna. Czasami warto jednak pokusić się o spróbowanie czegoś nowego, co wprowadzi urozmaicenie o poranku, a także cenne składniki odżywcze do codziennej diety.
W tym celu warto pokusić się o przygotowanie smarowidła, które jest niezwykle smaczne, a przy tym lekkie, przez co można je jeść bez ograniczeń. Pasta twarogowa ze szpinakiem właśnie taka jest, a co najlepsze można ją przygotować w zaledwie kilka minut.
Kremowa masa przyrządzona z odtłuszczonych produktów mlecznych połączona z gęstym naturalnym skyrem oraz szpinakiem baby tworzy doskonały dodatek do kanapek, który posmakuje wszystkim domownikom i jednocześnie dostarczy cennego białka oraz licznych witamin i minerałów. Między innymi szpinak to cenne źródło żelaza, folianów, a także błonnika. Tym samym jest solidną porcją zdrowia, którą warto włączyć do porannego menu całej rodziny.
Zobacz także: Ma mnóstwo żelaza i witaminy C, a kosztuje grosze. Zrób na obiad
Przepis na pastę kanapkową. Zrobisz ją w kilka chwil
Twarogowa pasta kanapkowa z dodatkiem szpinaku to smarowidło o lekkiej i sycącej bazie, które wykazuje stosunkowo niską kaloryczność. W porcji około 130 g zawiera tylko niecałe 80 kalorii, a do tego aż 16,5 g białka. Przyrządzenie smarowidła zajmuje kilka minut, przez co sprawdzi się jako propozycja na zdrowe i pożywne śniadanie nawet w najbardziej zabiegany dzień.
Do przygotowania tej domowej pasty twarogowej potrzebne są następujące składniki:
- 250 g chudego twarogu 0% tłuszczu
- 150 g skyru
- ¼ szklanki mleka 0,5% tłuszczu
- 80 g świeżego szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz
- Opcjonalnie: posiekany szczypiorek
Sposób przygotowania:
Zacznij od rozgniecenia twarogu w misce dzięki widelca. Dodaj do niego mleko oraz skyr. Całość zblenduj na gładką masę. Szpinak baby posiekaj na drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmieszaj, by uzyskać jednolitą masę. Opcjonalnie dorzuć również posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Smacznego!
Może cię zainteresować: Kosztuje kilka złotych, a obniża cukier i cholesterol. Wystarczy łyżka dziennie
Zobacz też:
Masz dość ryby po grecku? To po hawajsku będzie idealna na święta
Ewa Wachowicz robi gotowany sernik. Jest dużo smaczniejszy niż klasyczny
Już nie zjem pieczeni i klusek z innym sosem. Jest lepszy, niż z restauracji











