Robert Makłowicz rozstrzyga spór o rodzynki. Jego przepis na sernik nie pozostawia wątpliwości

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Robert Makłowicz zdradził przepis na sernik- Pyszności; źródło Pixabay


Robert Makłowicz podzielił się recepturą na idealny, puszysty sernik. Jego przepis rozstrzyga spór o rodzynki w serniku.

Wielkanoc, Boże Narodzenie, urodziny, imieniny- sernik to ciasto, które znakomicie odnajduje się na każdą okazję. Chociaż nie da się ukryć, iż Polacy uwielbiają ten deser, to jest kwestia, która rozpala dyskusję i sprawia, iż choćby przy rodzinnym stole potrafi pojawić się wojna na noże. Mowa tutaj o rodzynkach. Te niepozorne bakalie stały się naprawdę kontrowersyjnym dodatkiem. Okazuje się, iż w gronie fanów suszonych winogron znajduje się również Robert Makłowicz. W jego przepisie znalazło się miejsce nie tylko na rodzynki, ale również na… ziemniaki.

Robert Makłowicz zdradził przepis na sernik

W jednym z filmów na swoim kanale YouTube Robert Makłowicz podzielił się przepisem na puszysty sernik zwieńczony wiśniowym musem. To raz na zawsze rozstrzyga, co o rodzynkach sądzi popularny prezenter i kucharz. Poza rodzynkami w serowej masie wylądowały również ziemniaki. Sypkie, mączyste i ugotowane dzień wcześniej kartofle sprawiają, iż sernik jest idealnie wilgotny i dłużej zachowuje świeżość.

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 300 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki gładko zgniecionych, ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 8 żółtek 1 laska wanilii lub kilka kropel esencji waniliowej
  • 1 cytryna
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • garść rodzynek namoczonych we wrzątku lub rumie
  • masło i mąką do wysmarowania formy

Sos wiśniowy

  • 500 g mrożonych wiśni
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 kawałek kory cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. W misce dokładnie połącz ze sobą ser, cukier puder, ziemniaki, mąkę i żółtka.
  2. W osobnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli.
  3. Do masy serowej dodaj ubite białka, startą skórką z cytryny, wanilię i odsączone rodzynki, delikatnie mieszając całość.
  4. Blaszkę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wlej przygotowaną masę
  5. Piecz przez 50-60 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  6. W międzyczasie przygotuj mus. Mrożone wiśnie dodaj do rondelka.
  7. Wlej wodę, cukier, goździki i cynamon. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
  8. Zblenduj na jednolity mus i rozprowadź na powierzchni upieczonego ciasta.

Robert Makłowicz zdradził przepis na sernik- Pyszności; źródło Pixabay

Sos wiśniowy możesz zastąpić malinowym lub truskawkowym. Świetnie sprawdzi się również czekoladowa polewa, lukier czy cukier puder. jeżeli wolisz serniki ze spodem, możesz sięgnąć po kruche ciasto.

Przepis na tradycyjny sernik bez rodzynek znajdziesz na naszym kanale YouTube

Idź do oryginalnego materiału