Placki ziemniaczane Roberta Makłowicza różnią się od tych tradycyjnych. W środku są miękkie i pulchne, natomiast na zewnątrz chrupiące. Wyglądem przypominają racuchy, a do tego smakują obłędnie. Wszystko to dzięki 2 nietypowym składnikom.
Co Robert Makłowicz dodaje do placków ziemniaczanych?
Robert Makłowicz dodaje mleko do placków ziemniaczanych. Według jego receptury należy sparzyć starte ziemniaki w tym płynie. Dzięki temu smak placuszków jest delikatniejszy. Poza tym masa staje się bardziej jednolita - środek wychodzi miękki i aksamitny.
Kolejny nietypowy dodatek to świeże drożdże. Przygotowujemy z nich rozczyn, mieszając je z 1 łyżką mleka, 1 łyżką mąki i odrobiną cukru. Odstawiamy go na 15 minut, żeby zaczął pracować. W tym czasie w cieście powstają pęcherzyki powietrza, które sprawiają, iż placki po usmażeniu wychodzą pulchne niczym racuchy. Co więcej, zyskują lekko orzechowy posmak. Reszta składników pozostaje bez zmian.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak zrobić ciasto brzoskwiniowe? Poznaj ten łatwy i szybki przepis
Z jakich ziemniaków wychodzą najlepsze placki ziemniaczane?
Ziemniaki to najważniejszy składnik tego dania, dlatego warto zastanowić się nad ich wyborem. Do placków ziemniaczanych najlepsze są kartofle z wysoką zawartością skrobi, czyli mączyste typu C. Dlaczego to właśnie one najbardziej nadają się do tych placuszków?
Mączyste ziemniaki z łatwością ściera się na tarce. Najważniejsze jest jednak to, iż nie puszczają dużo wody. Dzięki temu nie rozpadają się w trakcie smażenia i nie wychodzą gumowate.
Pamiętajmy, żeby przed smażeniem odcisnąć je z nadmiaru wody. W przeciwnym wypadku masa będzie tak rzadka, iż nie damy rady jej usmażyć.
Z czym jeść placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane najczęściej je się z kwaśną śmietaną albo jogurtem greckim. Wspaniale smakują również z twarożkiem i ze szczypiorkiem.
Te placuszki można oblać grzybowym albo koperkowym sosem. jeżeli lubimy dania na ostro, to idealnie sprawdzi się chrzan. Stanowią też świetny dodatek do gulaszu.
Na słodko smaruje się je musem jabłkowym albo obsypuje cukrem. Jak widać, możliwości jest naprawdę wiele.
Zobacz też:
Mam pełną spiżarnię takiej papryki w słoikach. Rodzina chce jeść ją na okrągło
Żadna mąka czy śmietana. Makłowicz zagęszcza sosy tylko w ten sposób
W PRL-u wszyscy robili z niej przetwory. Dziś jest zapomniana, choć smaczna i zdrowa