Polubiłam się z mąką pełnoziarnistą. Na początku byłam sceptycznie do niej nastawiona, byłam przekonana, iż nic z niej nie wyjdzie. A tu proszę, racuchy, placki, ciastka. W ogóle kupiłam tę mąkę jedynie z myślą o zakwasie na żur. Zupy w końcu nie zrobiłam, uskuteczniam jednak inne rzeczy. Jak macie jakieś doświadczenie z tym rodzajem mąk, piszcie śmiało co mogę jeszcze z niej wyczarować. A tytułowe racuchy pełnoziarniste z jabłkami możecie zrobić adekwatnie z każdymi owocami, ja niedługo zrobię z truskawkami.
Składniki:
4 jabłka
500 ml zsiadłego mleka
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej rzepakowy
cukier puder do posypania
(przepis na około 20 sztuk)
Mleko i jajka mieszamy ze sobą. Dodajemy do tego sypkie składniki, dokładnie mieszamy, uzyskując gładką masę. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Podobne przepisy:
Racuchy drożdżowe ze śliwkami
Racuchy z tartymi jabłkami
Racuchy z kaszy manny
Racuchy z jabłkami
Racuchy dyniowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy z gruszkami
Racuchy drożdżowe z jagodami
Racuchy z tartymi gruszkami