Jak jesienną porą zadbać o zdrowe śniadanie? Najlepiej wykorzystać owoce i warzywa, których jest teraz pod dostatkiem. Polecamy gęsty napój z jarmużem, jabłkiem i cytrusami.
Składniki: 2 liście jarmużu, 1 średniej wielkości jabłko, 1 średniej wielkości banan, sok z jednej pomarańczy.
Sposób przygotowania: Gałązki jarmużu starannie umyć, usunąć twardą łodygę, jabłko obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne, banan obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki, pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć z połówek sok. Następnie zielone części jarmużu, jabłko, banan i sok dokładnie zblendować i wlać do szklanki.
Taki gęsty, o kremowej konsystencji, napój przygotowywany z połączenia zmiksowanych owoców i warzyw w odróżnieniu od soków, zawiera także zdrowy błonnik i dzięki temu jest bardziej sycący i odżywczy. Jest bogaty w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, takie jak białko, błonnik czy antyoksydanty.