Gdzie szukać najlepszych przepisów na domowe jedzenie? Nie tylko w rodzinnych zeszytach z przepisami, w archiwach kół gospodyń wiejskich, ale i w gospodarstwach agroturystycznych. W jednym z nich odkryliśmy… domową wegetę.
Kazimiera Grzejszczyk, właścicielka gospodarstwa agroturystycznego od prawie 30 lat, w swoim gospodarstwie wykorzystuje własnoręcznie przygotowaną wegetę z gęsim tłuszczem.
– Natka pietruszki, koperek, gałązki selera, lubczyk lądują w przetopionym gęsim tłuszczu i są dodatkiem do zup. Pięknie pachnie taka mikstura i nadaje potrawie oryginalnego smaku – mówi Kazimiera Grzejszczyk.
Jak przygotować domową wegetę?
– Najpierw wszystkie zielone listki warzyw i ziół należy drobno pokroić, w międzyczasie przetopić, 2-3 kilogramy gęsiego tłuszczu. Zieleninę zalewam smalcem, solę do smaku, dodaję dużo czosnku i wegeta gotowa – mówi gospodyni.
Do zupy czy sosu wystarczy potem dodać łyżkę takiej mikstury i danie gotowe.
– Ten dodatek zapewnia smak daniu i żadne mięsne wywary nie są już potrzebne – informuje Kazimiera Grzejszczyk.
Jak mówi gospodyni, taki dodatek zdrowego tłuszczu z ziołami ma także dobroczynne znaczenie dla zdrowia.
– Z doświadczenia wiem, iż zapobiega przeziębieniom, a choćby grypie. Można nie tylko pić rosół z dodatkiem ziół i smalcu, ale i smarować nim chleb – radzi właścicielka gospodarstwa agroturystycznego, która taką wegetą częstuje też swoich gości.