Pyszny sękacz z tortownicy. Przepis na tradycyjne ciasto. Tym wypiekiem obdarowywano na weselach

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/Gyro/zdjęcie ilustracyjne


Tradycyjny sękacz to ciasto, które dawano nowożeńcom w dniu wesela. Wyjątkowość ciasta polegała na przygotowywaniu go na rożnie. Dzięki tej metodzie sękacz zyskiwał charakterystyczne warstwy. Przedstawiamy przepis na domowy sękacz, który podbije podniebienia wytrawnych smakoszy.

Sękacz – przepis na warstwowe ciasto

Liczba porcji: 1 sękacz dla 12-16 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: trudny.

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 75 g migdałów,
  • 300 g masła,
  • 300 g cukru pudru,
  • 12 jajek,
  • 20 ml rumu,
  • 10 g cukru waniliowego.

Opcjonalnie lukier:

  • 250 g cukru pudru,
  • Sok z 1 cytryny,
  • 40 ml wody.

Jak zrobić domowego sękacza?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy zmielić migdały w całości. Następnie miękkie masło należy utrzeć z cukrem na puszystą masę i w trakcie mieszania dodawać po jednym żółtku.
  2. Kolejnym krokiem jest dodanie zmielonych migdałów, rumu, przesianej mąki pszennej i mąki ziemniaczanej wymieszanej z cukrem waniliowym.
  3. Oddzielone białka trzeba ubić na puszystą pianę i przy pomocy szpatułki delikatnie połączyć z masą jajeczną.
  4. Następnie należy z papieru do pieczenia wyciąć krążek wielkości tortownicy, czyli średnicy 26 cm.
  5. Papier do pieczenia należy włożyć na dno formy, boki i spód wysmarować masłem i wylać pierwsze 2 łyżki ciasta.
  6. Następnie należy wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 160° Celsjusza na 5 minut.
  7. Gdy się zarumieni, należy wyjąć pierwszą warstwę sękacza i na wierzchu równomiernie rozłożyć drugą warstwę.
  8. Czynność należy powtarzać, aż skończy się ciasto na sękacz.
  9. Gotowy sękacz należy pozostawić w tortownicy do wystudzenia.
  10. Gotowy sękacz można polać lukrem. W takim przypadku należy rozetrzeć sok wyciśnięty z cytryny z gorącą wodą i cukrem pudrem. Wystudzone ciasto należy polać strużkami gotowego lukru.

Sękacz jest najsmaczniejszy na drugi dzień po upieczeniu. Zamiast lukru sękacza można ozdobić domową polewą czekoladową.

Ciasto z tradycjami

W Polsce sękacz wpisany jest na listę produktów tradycyjnych. W tym zestawieniu znajduje się:

  • sękacz mazurski,
  • sękacz podlaski o cytrynowym posmaku,
  • sękacz sejneński (bankuchen) o maślanym aromacie,
  • sękacz z Suchowoli z dodatkiem wanilii
  • ostatnio został dopisany sękacz z Puszczy Rominckiej z aromatem arakowym.

Ciasto jest pracochłonne i wymaga poświęcenia dużej ilości czasu, dlatego rzadko decydują się go robić pasjonaci domowych wypieków.

Pochodzenie sękacza

Wypiek szczególnie popularny jest we wschodniej Polsce, a także na Litwie, w Rumunii i Niemczech. We Francji znane jest jako ciasto z rożna (gâteau à la broche). W Polsce zwraca się uwagę na wygląd wypieku przypominającego kłodę drzewa, a po przekrojeniu sęki. Uważa się, iż ciasto powstało dla królowej Bony. Prawdopodobnie cukiernik chciał ją zaskoczyć i wymyślił ciasto, które przyrządzone na żywym ogniu zastygało i miało wyglądać jak sople lodu. Sękacz upieczony w tortownicy nie będzie tak postrzępiony, jak wypiek zrobiony na rożnie.

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału