Zmieniająca się pogoda i coraz chłodniejsze dni sprzyjają rozgrzewającym posiłkom. Na pewno do takich zaliczyć można zupy, które łatwo jest też odgrzać. Lekkie i pyszne nadawać się mogą zarówno na obiad, jak i kolację.
REKLAMA
Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę
Zupa na jesień - jakie przepisy będą najlepsze?
Zupa na jesień to coś, co przede wszystkim kojarzy się z ciepłem. Nie ma więc tutaj jednego rodzaju przepisów, które sprostać mogą takim wymaganiom. Wystarczy bowiem, iż będzie to posiłek pożywny, a zatem bogaty w warzywa (witaminy i błonnik), a do tego białko (roślinne lub zwierzęce w postaci mięsa). Zupa będzie też dodatkowo rozgrzewająca, gdy doda się do niej np. imbiru czy chilli. Ostre zawsze potęguje uczucie ciepła w spożywanym posiłku.
Pożywna zupa na jesień
Ma to szczególne znaczenie, jeżeli nie jadamy posiłków obiadowych złożonych z dwóch dań. Wówczas pożywna zupa na jesień, czy zresztą na jakąkolwiek inną porę roku, ma ogromne znaczenie. Co zrobić by taka była?
Przede wszystkim wybierać na wywar mięso świeże i dobrej jakości. jeżeli zaś jesteśmy weganami lub wegetarianami, warto dodawać warzywa strączkowe lub boczniaki. Doskonałym źródłem białka jest także jajko, ale ono nie do każdego przepisu będzie pasowało. Taka zupa powinna być też bogata w warzywa. Może być w niej dodatek kasz (np. manny, która zagęści płyn albo pęczaku) lub ziemniaków.
Dobrze jest też bulion przygotowywać samemu dzięki wywarowi z warzyw, a nie wykorzystywać gotowe produkty, które często bogate są w konserwanty, a nie w substancje odżywcze. W każdym przypadku należy zadbać o jakość produktów.
Jaka zupa na jesień? Przepis na grzybową
I to jest świetny pomysł przede wszystkim w sezonie, gdy można zdobyć świeże grzyby albo samodzielnie zbierając, albo kupując na warzywnych straganach. Oczywiście zupa grzybowa z suszonych jest równie pyszna, jednakże zawsze warto korzystać z produktów sezonowych. Oto przepis na zupę grzybową na jesień:
Składniki:
500 g świeżych grzybów
2 cebule
mięso drobiowe na wywar
2 marchewki
1 pietruszka
200 g obranych ziemniaków
śmietana 12%
masło
lubczyk, rozmaryn, tymianek
sól.
Wykonanie:
jeżeli zupa ma być na mięsie, należy wstawić je do wody i zagotować. Zebrać zbierające się szumowiny i gotować 30 minut (w zależności od rodzaju mięsa - może być dłużej). Zeszklić 2 obrane i pokrojone cebule. Grzyby oczyścić i pokroić w większą kostkę. Dorzucić do cebuli. Smażyć 10 minut. Dorzucić do garnka z mięsem. Dodać resztę warzyw obranych i pokrojonych w kostkę. Gotować do miękkości warzywa, w międzyczasie doprawić solą i ziołami. Dodać kawałek masła. Na koniec zaprawić śmietaną.
Zupa krem na jesień - nie tylko z dyni
Chyba najczęściej spotykanym pomysłem jest zupa krem na jesień zrobiona z dyni. Tymczasem można ją przygotować również z pieczarek. Będzie równie pyszna, pożywna i rozgrzewająca.
Składniki:
500 g pieczarek
600 ml wody
mięso drobiowe na bulion
3 cebule
4 ziemniaki
2 marchewki
2 pietruszki
por
masło
sól, pieprz
grzanki.
Wykonanie:
Przygotować bulion. W tym celu ugotować mięso (jeśli ma być dodatkiem) oraz warzywa w postaci obranych i oczyszczonych marchewek, ziemniaków, pietruszki i pora. Następnie wyjąć je z wywaru (zostawić ziemniaki). Podsmażyć cebulę i dodać oczyszczone pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć do odparowania wody z pieczarek. Do wywaru, w którym pozostawione były ziemniaki, dodać pieczarki i ewentualnie obrane z kości mięso (można je też podawać osobno). Zblendować. Doprawić. Podawać z grzankami.
Zobacz też: Zupa ogórkowa będzie wyrazista, jeżeli zrobisz ją na tym bulionie. Domownicy będą prosić o dokładkę















