Pyszne kremowe ciasto kokosowo-karmelowe

fajnainspiracja.pl 16 godzin temu

Dziś przedstawiamy nasz przepis na kremowe ciasto kokosowo-karmelowe, które jest przygotowane z miłością i pełne egzotycznych smaków. Ten słodki przysmak to idealne połączenie delikatnego kokosa i słodkiego karmelu, które z pewnością oczaruje Twoje kubki smakowe. Przygotuj się na ucztę!

Idealny tort z jagodami i mascarpone z ciasta francuskiego

Kremowe ciasto kokosowo-karmelowe

[czego_nam_trzeba]

  • 6 jajek
  • 600 ml mleka krowiego
  • 120 g cukru
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 50 g płatków kokosowych
  • ekstrakt waniliowy

Składniki na ciasto:

  • 120 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 70 ml mleka krowiego
  • 70 ml oleju roślinnego
  • 5 g proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy

Składniki na karmel:

  • 150 g cukru
  • 30 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Szybkie i łatwe przygotowanie soczystej szarlotki

Jak będziemy postępować:

1) Najpierw przygotuj karmel: w rondelku umieść 150 g cukru, 30 ml wody i 1 łyżkę soku z cytryny. Umieścić garnek na średnim lub małym ogniu. Ciągle mieszaj, aż utworzy się karmel (około 10 minut).

2. Rozgrzać naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm w piekarniku do 160 stopni Celsjusza.

3. Wlać gorący karmel do rozgrzanego naczynia do pieczenia. Rozprowadź karmel równomiernie na dnie i bokach naczynia do pieczenia. Odstawić na bok i pozostawić do ostygnięcia.

4. W misce wymieszać 6 jajek, 120 g cukru, 200 ml mleka kokosowego, 50 g płatków kokosowych, ekstrakt waniliowy i 600 ml mleka krowiego. Wymieszać mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.

5. Wlej masę do ostudzonego i usztywnionego karmelem naczynia do zapiekania.

6. Przesiać 120 g mąki do miski. Dodać 5 g proszku do pieczenia, 100 g cukru, ekstrakt waniliowy, 70 ml mleka krowiego i 70 ml oleju roślinnego. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

7. Wlej ciasto do naczynia do pieczenia na warstwę karmelu.

8. Umieść naczynie do pieczenia w większym naczyniu do pieczenia i dodaj do niego dużą filiżankę zimnej wody.

9. Włóż naczynie do pieczenia do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 70 minut.

10. Wyjmij naczynie do pieczenia z piekarnika i pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej.

11. Wstawić ciasto z kremem kokosowym i polewą karmelową do lodówki na co najmniej 3 godziny.

12) Wyjąć z lodówki, poluzować brzegi nożem i przełożyć ciasto na talerz do serwowania.

13) Udekorować płatkami kokosowymi i owocami.

Podawać dobrze schłodzone z lodówki.

Smacznego!

PRZEPIS NA WIDEO:

Idź do oryginalnego materiału