Poznaj mój najlepszy przepis na sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach. To idealna propozycja na zbliżające się Święta Wielkanocne. Sernik jest wysoki, bardzo puszysty i leciutki, rozpływa się w ustach. Smakuje wybornie i na pewno posmakuje każdemu. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a jego przygotowanie nie sprawi problemu choćby mniej wytrawnym kucharzom.
Składniki.
Podane proporcje składników są na dużą blachę o wymiarach 25cm x 36 cm.
Szklanka to pojemność 250ml.
- 1 kg sera w wiaderku
- 6 średnich jaj (oddzielnie żółtka i białka)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego(po 40 g, bez cukru)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki oleju roślinnego
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- paczka herbatników – około 25 sztuk
Sposób wykonania puszystego sernika.
Przygotowanie ciasta zaczynam od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia, a następnie na dno wykładam herbatniki, ciasno koło siebie, jeden przy drugim.
Następnie nastawiam piekarnik na 180 stopni C, bez termoobiegu.
Białka oddzielam od żółtek, umieszczam je w wysokiej misce, dodaję szczyptę soli i ubijam na gładką pianę.
W innej, dużej misce miksuję żółtka z dodatkiem 1 szklanki cukru, następnie dodaję ser z wiaderka i ponownie miksuję aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Gdy tak się stanie dodaję budynie i cukier waniliowy oraz wlewam olej, całość miksuję do momentu aż składniki się połączą, wówczas wsypuję mleko w proszku. Całość ponownie miksuje na dość dużych obrotach tak aby masa była gładka i nie powstawały grudki.
Na koniec do ciasta dodaję ubitą pianę i delikatnie mieszamy dzięki szpatułki, ciasto musi być jednolite.
Gotową masę serową wylewam na przygotowane wcześniej herbatniki, masę wylewam z bardzo małej wysokości tak aby nie poruszyć herbatników.
Gotowe ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę równą godzinę (1h). jeżeli się zdarzy, iż góra ciasta zrumieni się zbyt szybko, ciasto możemy przykryć folią aluminiową.
Po upływie 1 godziny kiedy ciasto jest gotowe piekarnik wyłączam i uchylam drzwiczki piekarnika, ciasto zostawiam na około 30 minut do powolnego stygnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmuję i studzę w temperaturze pokojowej. Sernik najlepiej kroimy po dokładnym wystudzeniu, możemy go polać polewą czekoladową.
Zobacz także:
Sernik tradycyjny z prawdziwego twarogu