Przetwory na zimę to cała gama smakowitych przepisów, do których wykonania można wykorzystać zarówno owoce, jak i warzywa. Nasze sady i ogrody są pełne wyjątkowo pysznych i zdrowych produktów, po które chciałoby się sięgać cały rok. Na szczęście jest taka możliwość dzięki najpyszniejszym przetworom na zimę. Jakie perełki warto mieć w swojej spiżarni?
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na szybkie i pyszne rogaliki z dżemem
Przetwory na zimę z cukinii do słoików - marmolada z cukinii
Na początek weźmy pod uwagę przetwory na zimę z cukinii do słoików. Nasza propozycja to słodka marmolada z cukinii. Może brzmi to nieco abstrakcyjnie, bo cukinię kojarzymy głównie jako składnik dań obiadowych, a nie deserów, ale gwarantujemy, iż raz wypróbowany przepis na stałe zagości w gronie Waszych ulubionych. Przygotuj następujące składniki:
1 kg bardzo dojrzałej, twardej cukinii
3 cytryny
500 g cukru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Cukinię umyj, obierz ze skóry, pokrój i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię umieść w garnku, a następnie dodaj startą skórkę z cytryny i sok wyciśnięty z cytryny oraz cukier. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodaj kilka kropel ekstraktu waniliowego. Gotuj do momentu, aż cukinia stanie się miękka i uzyska odpowiednią konsystencję. Gorącą marmoladę przekładaj do wyparzonych słoików. Szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Przetwory z gruszek na zimę - gruszki w occie
Kolejna propozycja to przetwory z gruszek na zimę, a dokładniej - gruszki w occie. Do ich przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
1 kg dojrzałych, twardych gruszek
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
2 szklanki wody
1 laska cynamonu
4 goździki
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka gorczycy
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
Sposób przygotowania:
Gruszki umyj, obierz, przetnij na połówki i usuń gniazda nasienne. W dużym garnku przygotuj zalewę: wlej wodę i ocet, dodaj cukier, cynamon, goździki, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a zalewa nabierze intensywnego aromatu. Do garnka z zalewą dodaj gruszki i gotuj na małym ogniu przez 8-10 minut. Kontroluj twardość gruszek - powinny być lekko miękkie, ale przez cały czas jędrne. Gruszki przełóż do wyparzonych słoików i zalej zalewą tak, aby równomiernie rozłożyć w każdym słoiku przyprawy z zalewy. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj (tu znajdziesz przepis).
Przetwory na zimę - sałatki do dań obiadowych
Następna propozycja na przetwory na zimę to sałatki do dań obiadowych, które idealnie komponują się ze składnikiem mięsnym. Możesz wypróbować np. prostą sałatkę z ogórków i cebuli. Do jej przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
1 kg ogórków gruntowych
0,5 kg cebuli
1 l wody
0,5 l octu
200 g cukru
2 łyżki soli
1 łyżka ziaren gorczycy
1 łyżeczka ziaren pieprzu
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ogórki i cebulę umieść w dużej misce i zasyp solą. Dokładnie wymieszaj i zostaw na godzinę. W międzyczasie przygotuj zalewę: w garnku zagotuj wodę z octem, a następnie dodaj cukier, gorczycę i pieprz. Do gotującej się zalewy dodaj warzywa (uprzednio je wyciskając z soku) i gotuj przez kilka minut. Gorącą sałatkę przekładaj do wyparzonych słoików. Pasteryzuj (tu znajdziesz przepis).
Przetwory na zimę z ogórków - nie tylko ogórki kiszone
Choć najpopularniejsze są ogórki kiszone, to przetwory na zimę z ogórków to tak naprawdę cała gama wartościowych, smacznych i zdrowych produktów. Nasza propozycja to ogórki w kurkumie. Przygotuj następujące składniki:
2 kg ogórków gruntowych
1 cebula
1 łyżeczka kurkumy
1 l wody
0,5 l octu
200 g cukru
2 łyżki soli
1 łyżka ziaren gorczycy
1 łyżeczka ziaren pieprzu
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plastry. Umieść w dużej misce. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub plastry. Przygotuj zalewę: w garnku zagotuj wodę z octem, a następnie dodaj kurkumę, cukier, sól, pieprz i gorczycę. Gotuj przez kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na dno każdego słoika włóż kilka plastrów cebuli, a następnie ciasno układaj ogórki. Zalej gorącą zalewą. Szczelnie zamknij i pasteryzuj (tu znajdziesz przepis).
Zobacz też: Ta marmolada smakuje jak słodko-kwaśne żelki. Podbija smak każdych lodów. Mało kto zna ten przepis