Przepis na szybki obiad. Pieczona pierś z kurczaka w pysznym sosie gwałtownie zniknie ze stołu

g.pl 6 godzin temu
Co można zjeść na obiad? jeżeli nie masz pomysłu na smaczny posiłek, a znudziły ci się już tradycyjne polskie potrawy, zajrzyj do zagranicznego menu. W kuchni koreańskiej znajdziesz prosty przepis na kurczaka w sosie sojowo-miodowym. Jak go przyrządzić?
W polskiej kuchni można znaleźć sporo mięsnych przepisów, takich jak kotlety schabowe, mielone czy zrazy. Jedząc je regularnie, mogą się jednak w końcu znudzić. jeżeli nie masz już pomysłów na interesujący obiad i chcesz skosztować czegoś nowego, wypróbuj nasz przepis na kurczaka po koreańsku. Pochodzi z zupełnie innego kontynentu, ale jest bardzo prosty w przygotowaniu, a wszystkie składniki znajdziesz w supermarkecie.


REKLAMA


Zobacz wideo Chodakowska o swojej diecie, kiedy nie miała milionów na koncie. Codziennie stawiała na to jedno danie


Pyszny obiad na 2 dni. Filet z kurczaka na obiad inaczej
Kurczak po koreańsku gwałtownie posmakuje całej twojej rodzinie. To nic innego jak kawałki piersi kurczaka zapiekane w słodko-pikantnym sosie sojowym. Glazura pod wpływem ciepła twardnieje, tworząc chrupiącą, aromatyczną powłokę. To pyszne danie można podawać na wiele sposobów, ale najlepiej smakuje z ryżem, makaronem sojowym lub grubym makaronem udon.
Zobacz też: Kiedy sadzić pomidory do gruntu? Nie zrób tego za wcześniej. Ogrodnicy podają dokładną datę


Czym wyróżnia się koreański kurczak? Te składniki dodadzą potrawie aromatu
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania kurczaka po koreańsku, to:


kilogram piersi z kurczaka,
kilka łyżek sosu sojowego,
łyżka oleju sezamowego,
2 łyżki sosu chilli,
2 łyżki ketchupu,
2-3 łyżki miodu,
sok z limonki,
ulubione przyprawy (na przykład sól, pieprz, czosnek, papryka słodka i ostra).


Kurczak z ryżem i warzywami. Przygotuj do tego pyszny sos


Na początek oczyszczamy mięso ze ścięgien i chrząstek oraz kroimy je na mniejsze kawałki.
Do garnka wlewamy sos sojowy, sos chilli, olej sezamowy, miód i sok z limonki. Dodajemy też przyprawy.
Całość mieszamy, gotujemy i po kilku minutach zdejmujemy z ognia.
Pokrojonego kurczaka wkładamy do miski i wylewamy na niego połowę sosu. Nacieramy dokładnie mięso i odkładamy je do lodówki na kilka godzin. Im dłużej postoi, tym zyska później więcej aromatu.
Później rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Mięso przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy przez kolejne 25 minut.
Po przełożeniu kurczaka na talerz, polewamy go jeszcze pozostałym sosem. Takie danie najlepiej podawać z ryżem, makaronem sojowym lub ulubionymi warzywami.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału