Przepis na sernik pistacjowy. Tradycyjnie i na czasie!

pultusk24.pl 1 dzień temu
Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkości, w tym króla polskich świątecznych wypieków - sernika. Dla wszystkich znudzonych tradycyjną wersją proponujemy popularną ostatnio wersję pistacjową określaną też jako "dubajską". Ten przepis to sukces udanego wypieku, a ręczy za to autor tekstu, który właśnie czytacie - redaktor pultusk24.pl. Prosty i szybki przepis na puszysty sernik z dodatkiem pistacji na ciasteczkowym spodzie, z polewą z białej czekolady.

Składniki:

Spód:

150 g herbatników (najlepiej petit beurre)

70 g masła (śmietankowego)

Masa:

1 kg zmielonego twarogu

150 g cukru (najlepiej cukier puder)

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

4 jajka

150 ml śmietanki 30%

200 g kremu pistacjowego (minimum 40% pistacji w składzie)

Polewa:

50 ml śmietanki 30%

tabliczka białej czekolady

1 łyżka pasty pistacjowej

Dekoracja:

50 g niesolonych, obranych pistacji

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć i zmiksować, dodać masło i ponownie dokładnie zmiksować. Powstałą masą wyłożyć spód i część boków tortownicy o średnicy od 20 do 22 cm.

Na dno piekarnika wstawić małą foremkę do pieczenia lub naczyn
Idź do oryginalnego materiału