Przepis na risotto z dynią

italiapozaszlakiem.com 1 rok temu

Risotto z dynią to jedno z naszych ulubionych rodzinnych dań, które przygotowujemy jesienią. Risotto ma piemoncko-lombardzkie pochodzenie, a zatem jest daniem wywodzącym się z północnych Włoch. Charakteryzuje się powiązaniem ziaren, które można wyczuć w ustach podczas jedzenia jako oddzielne, jednak uwalniając skrobię, tworzą one mniej lub bardziej gęstą kremową całość w sosie znaną jako all’onda.

Najlepsze na risotto są odmiany ryżu długoziarniste, jak Carnaroli i Arborio. W regionie Veneto (Wenecja Euganejska) używa się doskonałego ryżu średnioziarnistego Vialone nano, który bardzo dobrze wytrzymuje gotowanie. W tym artykule, prócz przepisu na risotto z dynią, znajdziesz także kilka słów na temat wspomnianych powyżej ryżu.

Najlepsze włoskie odmiany ryżu na risotto

Kilka słów o odmianach ryżu, które najlepiej sprawdzają się na risotto.

Carnaroli – to ryż o bardzo długich ziarnach, wysokiej jakości, znakomicie wytrzymujący gotowanie. Idealny na risotto, uważany wręcz za perłę włoskiego ryżu. W czasie gotowania wydziela dużo skrobi, dzięki czemu danie nabiera kleistej konsystencji, zachowując jednocześnie wilgotność i soczystość.

Arborio superfino – długo był uważany za symbol ryżu włoskiego wysokiej jakości. Uprawiany w północnych Włoszech, ale istnieje także uprawa na Sardynii – te dają ryż najwyższej jakości, z ziarnami bardzo dużymi i jędrnymi. Superfino oznacza ryż z dużymi i długimi ziarnami, bardzo odporny na gotowanie, jego wewnętrzna część pozostaje al dente podczas gotowania. Doskonały na risotto. Właśnie tego ryż użyłam do przygotowania risotto z dynią.

Vialone Nano – rośnie na żyznej równinie w okolicach Werony i mimo średniej wielkości ziaren, świetnie się nadaje na risotto.

Przepis na risotto z dynią

Ponieważ my jesteśmy 4 osobową rodziną, podaję ilość składników na tyle właśnie osób. Do przygotowania risotto z dynią użyłam ryżu Arborio, który można zakupić w sklepie online Maveat. Na stanie sklepu jest także ryż Carnaroli.

Składniki na risotto z dynią

  • 250 gram ryżu Arborio,
  • jedna dynia piżmowa (jak na zdjęciu), można użyć także dyni hokkaido lub połówki dyni zwyczajnej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 małe białe cebule,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 30 g masła,
  • 1 szklanka białego wina,
  • pół kostki wywaru z jarzyn,
  • natka pietruszki,
  • ser Parmigiano Reggiano do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie risotto z dynią

Na patelnię wlewamy odrobine oliwy, dodajemy ząbek czosnku i jedną posiekaną cebulę, by ją zarumienić na średnim ogniu. Dynię trzeba obrać ze skóry i pokroić w dość duże kawałki (co jest najcięższym zadaniem w wykonaniu tego przepisu, dlatego niektórzy kupują już pokrojoną w kostki) i dodać do cebuli. Przyprawić solą i pieprzem, dodać wino.

Zdjąć patelnię z ognia, kiedy dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana.

W rondlu zarumienić drugą posiekaną cebulę w 2 łyżkach oliwy, wsypać ryż i prażyć przez 2-3 minuty. Wlać wrzący wywar z jarzyn, zmniejszyć ogień i przykryć rondel.

Kiedy ryż wchłonie wywar, dodać dynię, masło, posiekaną natkę pietruszkę i tarty ser Parmigiano Reggiano. Delikatnie wymieszać i podawać.

Gotowanie zajmie 30 min, przygotowania 20 min, chyba iż obieranie i krojenie dyni zajmie więcej czasu.

Wskazówka I Bulion najlepiej dodawać stopniowo, nie cały od razu. Dodawać łyżką, gdy wygotuje się to, co było wcześniej dodane. Ryż musi być gotowany, jak makaron, al dente. jeżeli przeoczymy ten moment, ryż będzie zbyt miękki.

Danie można podać także w wydrążonej dyni, co wygląda atrakcyjnie i nie trzeba zmywać naczyń. Najlepsza będzie to tego dynia podłużna, jak lunga di Napoli czy znacznie łatwiej u nas dostępna dynia piżmowa.

Partnerem artykułu jest sklep online Maveat Polska, włoskie delikatesy online w Polsce.

Nie masz teraz czasu w czytanie? Nie ma sprawy! Zapisz sobie poniższe zdjęcia na Pinterest, aby przeczytać później.

Włoska poczta

Dzielę się z Tobą moimi włoskimi podróżami mając nadzieję, iż cię zainspirują do samodzielnego poznawania jednego z najpiękniejszych państw na świecie. Dlatego zachęcam, abyś dołączył także do czytelników mojego newslettera, poste italiane. Tylko dzięki temu nie przeoczysz niczego, co się pojawiło na blogu, ale przede wszystkim, otrzymasz mnóstwo dodatkowych informacji.

Jeśli potrzebujesz pomocy w znalezieniu praktycznych informacji o Italii, zapraszam Cię do mojej grupy na FB: Moje wielkie włoskie podróże, którą wyróżnił Magazyn Glamour, jako jedna z najciekawszych grup na FB. Zapraszam cię także na mojego

, na którym znajdziesz całą masę włoskich inspiracji!

Idź do oryginalnego materiału