Placki ziemniaczane z gulaszem można zaserwować zarówno na co dzień, w weekendy, jak i podczas ważnej uroczystości. Mięsna kompozycja z chrupiącymi placuszkami zadowoli choćby najbardziej wymagające podniebienia. Poniżej prezentujemy prosty przepis, który każdy będzie w stanie odtworzyć w swojej kuchni.
REKLAMA
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Placki ziemniaczane z gulaszem - przepis Magdy Gessler na gulasz
Prezentujemy prosty przepis na gulasz Magdy Gessler i placki ziemniaczane. Dania obiadowe nie muszą być nudne. To najlepsza propozycja dla tych, którzy nie mogą już patrzeć na kotlety schabowe i mielone.
Składniki na gulasz do placka po węgiersku:
700 g karkówki wieprzowej;
kilka ząbków czosnku;
2-3 czerwone cebule (może być też zwykła);
olej do smażenia;
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kminek;
1-2 łyżki koncentratu;
1 puszka pomidorów w całości;
1 szklanka wody;
1 szklanka czerwonego wina - jest to składnik dodatkowy, można go pominąć.
Składniki na placki ziemniaczane:
8 średnich ziemniaków;
1 duża cebula;
1 duże jajko
kilka łyżek mąki pszennej;
majeranek, pieprz, sól;
olej do smażenia.
Wykonanie:
Weź garnek z grubym dnem.
Rozgrzej na nim olej.
Umyj i pokrój karkówkę w kostkę. Dołóż ją do garnka.
Smaż na średnim ogniu, w taki sposób, aby dobrze się zarumieniła.
Cebule obierz i posiekaj na drobno. Dodaj do karkówki.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dołóż do mięsa.
Dołóż przyprawy do smaku.
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy.
Dołóż pomidory z puszki.
Dolej 1 szklankę wody i opcjonalnie 1 szklankę wina.
Całość dokładnie wymieszaj
Gulasz gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa.
Teraz przygotuj placki ziemniaczane.
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
Cebule obierz i zetrzyj na drobnych oczkach.
Dołóż mąkę i 1 jajko.
Dopraw do smaku przyprawami.
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
Uformuj placki.
Przystąp do smażenia.
Usmażone placki podawaj z przygotowanym wcześniej gulaszem.
Przepis podstawowy na placki ziemniaczane
Poniżej przedstawiamy przepis na klasyczne chrupiące placki ziemniaczane. Można je serwować zarówno z gulaszem mięsnym, jak i kremowym sosem pieczarkowym. Oto i sposób przygotowania:
Składniki:
500 g ziemniaków;
1/2 łyżki mąki pszennej;
1/4 cebuli;
1 jajko;
sól;
olej roślinny do smażenia.
Wykonanie:
Obierz ziemniaki. Umyj je porządnie i zetrzyj na małych oczkach.
Odsącz sok z ziemniaków.
Dodaj obraną i startą cebulę, mąkę, jajko i sól do smaku.
Całość dokładnie wymieszaj.
Uformuj placuszki ziemniaczane.
Przystąp do smażenia. Pamiętaj, aby zachować odpowiednią temperaturę smażenia.
Smaż placki z dwóch stron (3-4 minuty z każdej strony).
Odsącz je następnie na ręczniku papierowym.
Podawaj gorące.
Zobacz też: Rekordowe zainteresowanie tym ciastem oznacza, iż każdy powinien go spróbować