Pogoda z dnia na dzień staje się coraz cieplejsza, a przy wysokich temperaturach wielu z nas marzy o relaksie ze smacznym, zimnym napojem. Doskonale sprawdza się wówczas kawa mrożona, ponieważ nie tylko daje przyjemne ochłodzenie, ale też smakuje jak płynny deser. W popularnych kawiarniach kosztuje niestety około 30 złotych, dlatego mało kto może sobie pozwolić na taki zakup każdego dnia. Warto jednak przygotować mrożoną kawę samodzielnie. Będzie znacznie tańsza, a równie przepyszna.
REKLAMA
Zobacz wideo Pijesz ją codziennie rano, a czy wiesz jak powstaje? Odwiedziliśmy plantację kawy
Kawa mrożona: jak zrobić? To najsmaczniejszy napój na lato
Mogłoby się wydawać, iż przygotowanie kawy mrożonej jest dziecinnie proste. W teorii wystarczy po prostu zaparzyć napój, poczekać aż wystygnie i dodać do niego kilka kostek lodu. To bardzo łatwe, ale czy efekt końcowy rzeczywiście będzie smaczny? Niekoniecznie. jeżeli w upalne dni marzy ci się kawa mrożona jak z najlepszej kawiarni, to sprawdź nasz przepis. Wystarczy dołożyć kilka tanich dodatków, by zwykły napój zamienił się w przepyszny deser i kulinarne dzieło sztuki.
Zobacz też: Błyskawiczne ciasto z airfryera - puszyste, wilgotne i truskawkowe. Czego chcieć więcej?
Kawa mrożona: przepis. Co jest potrzebne do kawy mrożonej?
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania kawy mrożonej, to:
szklanka mleka lub napoju roślinnego,
czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej (lub filiżanka kawy czarnej z ekspresu),
płaska łyżeczka cynamonu,
cukier do smaku,
bita śmietana lub gałka lodów waniliowych (według preferencji),
kilka kostek lodu.
Kawa mrożona z kawy rozpuszczalnej lub ekspresu. Przepis na napój jak z kawiarni
Do szklanki wsypujemy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i zalewamy ją 50 mililitrami wrzątku. jeżeli posiadamy ekspres na kawę ziarnistą lub mieloną, to po prostu w nim przygotowujemy napój.
Następnie dodajemy do niej cukier. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy kawa ostygnie, przelewamy ją do misy blendera i dodajemy mleko oraz cynamon. Całość chwilę blendujemy, a następnie dorzucamy do tego kilka kostek lodu.
Gotową kawę przelewamy do wysokiej szklanki. Dodajemy gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych, a całość dekorujemy bitą śmietaną. Wierzch oprószamy cynamonem lub startą gorzką czekoladą. Do napoju można dodać też syropy smakowe, na przykład karmelowy, orzechowy lub czekoladowy.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.