Przepis na kremowe risotto z grzybami | Krytyk przepisów

oen.pl 9 miesięcy temu

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Kremowa, pożywna przystawka, którą będziesz chciał podawać do wszystkiego. Risotto grzybowe składa się z delikatnych smażonych grzybów i ryżu arborio gotowanego do perfekcji w sosie czosnkowym, szalotkowym i białym winem. Dodaj do tego trochę posiekanego parmezanu, a otrzymasz smaczne danie, które będzie mogło konkurować z daniem głównym!

Grzyby. Albo je kochasz, albo nienawidzisz. jeżeli nie jesteś największym fanem, oto kilka przepisów, które myślę, iż zmienią Twoje zdanie… czosnkowe grzyby balsamiczne, grzyby faszerowane kiełbasą i steki w kostkach z sosem grzybowym.

NAJLEPSZY przepis na risotto z grzybami

Przepis na risotto, który jest tak dobry, iż pozwoli ci skierować swoją wewnętrzną włoską babcię. To kremowe risotto z grzybami jest pełne ziemistego, pikantnego smaku i rozpływającej się w ustach kremowej konsystencji, od której zmiękną Ci kolana. Co więcej, jest zaskakująco łatwy w przygotowaniu, idealny dla kucharzy na każdym poziomie umiejętności!

Wyobraź sobie pulchne portobellos i słodką szalotkę smażone na patelni z czosnkiem i białym winem, a następnie połączone z orzechowym ryżem arborio i odrobiną bulionu warzywnego. Każda łyżka wypełniona jest delikatnymi ziarnami i kawałkami żucia grzybów, posypana parmezanem, aby uzyskać bardziej pikantny, orzechowy smak. I ta kremowa konsystencja? Tak dobrze, iż będziesz chciał wylizać talerz (tutaj nie ma osądu!). Może choćby spodoba ci się bardziej niż danie główne, z którym je podajesz!

Lista składników

Niech te składniki zadziałają swoją magią, a będziesz zaskoczony, jak pyszny jest efekt końcowy! Podoba mi się, iż ten przepis na risotto z grzybami nie wymaga dużej ilości składników. Prosty, ale wysokiej jakości to najlepszy wybór.

  • Rosół: Zagotuj bulion warzywny jako bazę pysznego risotto. Można również użyć bulionu grzybowego, aby uzyskać bardziej ziemisty smak. Aby uzyskać bardziej mięsisty smak, spróbuj użyć bulionu z kurczaka.
  • Oliwa z oliwek: Przed dodaniem grzybów lekko posmaruj patelnię oliwą z oliwek.
  • Portobello: Pokrój grzyby portobello na grube kawałki, upewniając się, iż wszystkie są mniej więcej tej samej wielkości, aby równomiernie się usmażyły. Możesz także spróbować użyć pieczarek lub grzybów cremini jako substytutu.
  • Szalotka: Posiekaj szalotkę i smaż z czosnkiem na złoty kolor.
  • Czosnek: Świeżo zmielony czosnek nada Twojemu kremowemu risotto grzybowemu najlepszy smak.
  • Białe wino: Zglaśnij patelnię odrobiną białego wina.
  • Ryż arborio: Aby uzyskać idealną konsystencję risotto, użyj ryżu arborio.
  • Sól pieprz: Doprawić do smaku!
  • Parmezan: Wymieszaj starty parmezan, aby uzyskać kremowe wykończenie. Można użyć pakowanego parmezanu, ale najlepszy jest świeżo starty.

Jak zrobić kremowe risotto z grzybami i parmezanem

Przygotowanie domowego risotto nie musi być trudne! Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami, aby za każdym razem otrzymać doskonały, kremowy dodatek.

  1. Zagotuj bulion: Doprowadź bulion warzywny do wrzenia na kuchence. Utrzymuj ciepło na kuchence.
  2. Smażyć grzyby: Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy na nią grzyby, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smaż grzyby, aż będą rumiane i miękkie. Zdejmij podsmażone grzyby z patelni i odłóż na bok.
  3. Dodaj szalotkę i czosnek: Na patelnię dodaj pozostałą 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz z szalotką i czosnkiem. Smaż przez 2-3 minuty. Na patelnię wlej białe wino i smaż kolejne 2 minuty.
  4. Ugotuj ryż: Na patelnię dodaj ryż arborio, sól i pieprz. Do garnka z ryżem dodaj ½ szklanki gotującego się bulionu, gotuj i ciągle mieszaj, aż płyn zostanie wchłonięty. Powinno to zająć około 15-20 minut
  5. Dodaj więcej bulionu: Powtórzyć proces dodawania ½ szklanki bulionu do ryżu i gotować, aż płyn wchłonie się jeszcze dwukrotnie, ryż powinien być w miarę miękki, z lekką twardością. Możesz nie wykorzystać całego bulionu.
  6. Wymieszać z pieczarkami i serem: Gdy ryż będzie już gotowy, dodaj grzyby i parmezan. Podawaj na świeżo z dodatkowym parmezanem do dekoracji i ciesz się smakiem!

Wskazówki dotyczące sukcesu

Skorzystaj z tych prostych wskazówek, aby mieć pewność, iż Twoje risotto z grzybami wyjdzie idealnie, a także zastąp je składnikami, które masz pod ręką!

  • Zastąp białe wino: Jeśli chcesz ugotować risotto grzybowe bez alkoholu, po prostu zamień wino na większą ilość bulionu warzywnego. Dodaj 2 łyżki octu lub soku z cytryny do naczynia na swoim miejscu, aby rozjaśnić potrawę.
  • Czy mogę użyć czerwonego wina? Tak! Będzie pełnić tę samą funkcję w przepisie, ale doda nieco inną przysługę.
  • Odcedź grzyby: Ugotowane grzyby wypuszczą trochę płynu, gdy odłożą się z boku w misce. Odcedzam płyn przed dodaniem ich do ugotowanego ryżu.
  • Udekoruj ziołami: Aby nadać risotto grzybowemu idealną prezentację i dodać mu dodatkowego smaku, spróbuj posypać je posiekaną świeżą natką pietruszki lub tymiankiem!

Przechowywanie resztek risotto z grzybami

To grzybowe risotto świetnie nadaje się do przechowywania i późniejszego odgrzania, więc przenieś je do hermetycznego pojemnika i włóż do lodówki!

  • W lodówce: Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni.
  • Aby podgrzać: Rozgrzej piekarnik do 300 stopni F, przenieś risotto do przykrytego naczynia do pieczenia i podgrzewaj przez około 15 minut. Alternatywnie możesz podgrzać na małym ogniu na płycie kuchennej w rondlu, dodając odrobinę bulionu lub wody, aby zapobiec przywieraniu.

Więcej pysznych przepisów na grzyby do wypróbowania

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

  • Doprowadź bulion warzywny do wrzenia na kuchence. Utrzymuj ciepło na kuchence.

  • Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy na nią grzyby, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smaż grzyby, aż będą rumiane i miękkie. Zdejmij podsmażone grzyby z patelni i odłóż na bok.

  • Na patelnię dodaj pozostałą 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz z szalotką i czosnkiem. Smaż przez 2-3 minuty. Do garnka wlać białe wino i smażyć kolejne 2 minuty.

  • Na patelnię dodaj ryż arborio, sól i pieprz. Do garnka z ryżem dodaj ½ szklanki gotującego się bulionu, gotuj i ciągle mieszaj, aż płyn zostanie wchłonięty. Powinno to zająć około 15-20 minut

  • Powtórzyć proces dodawania ½ szklanki bulionu do ryżu i gotować, aż płyn wchłonie się jeszcze dwukrotnie, ryż powinien być w miarę miękki, z lekką twardością. Możesz nie wykorzystać całego bulionu.

  • Gdy ryż będzie już gotowy, dodaj grzyby i parmezan. Podawaj na świeżo z dodatkowym parmezanem do dekoracji i ciesz się smakiem!

Pozostałą część przechowuj w hermetycznym pojemniku w lodówce do 5 dni.
Możesz dodać białe wino, aby uzyskać więcej bulionu warzywnego. Dodaj odrobinę octu winnego do smaku.

Kalorie: 182kcalWęglowodany: 25GBiałko: 4GTłuszcz: 7GTłuszcz nasycony: 1GTłuszcz wielonienasycony: 1GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 4GTłuszcze trans: 0,003GCholesterol: 4mgSód: 840mgPotas: 255mgBłonnik: 2GCukier: 3GWitamina A: 287j.mWitamina C: 1mgWapń: 44mgŻelazo: 1mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło

Idź do oryginalnego materiału