Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.
Kremowa, pożywna przystawka, którą będziesz chciał podawać do wszystkiego. Risotto grzybowe składa się z delikatnych smażonych grzybów i ryżu arborio gotowanego do perfekcji w sosie czosnkowym, szalotkowym i białym winem. Dodaj do tego trochę posiekanego parmezanu, a otrzymasz smaczne danie, które będzie mogło konkurować z daniem głównym!
Grzyby. Albo je kochasz, albo nienawidzisz. jeżeli nie jesteś największym fanem, oto kilka przepisów, które myślę, iż zmienią Twoje zdanie… czosnkowe grzyby balsamiczne, grzyby faszerowane kiełbasą i steki w kostkach z sosem grzybowym.
NAJLEPSZY przepis na risotto z grzybami
Przepis na risotto, który jest tak dobry, iż pozwoli ci skierować swoją wewnętrzną włoską babcię. To kremowe risotto z grzybami jest pełne ziemistego, pikantnego smaku i rozpływającej się w ustach kremowej konsystencji, od której zmiękną Ci kolana. Co więcej, jest zaskakująco łatwy w przygotowaniu, idealny dla kucharzy na każdym poziomie umiejętności!
Wyobraź sobie pulchne portobellos i słodką szalotkę smażone na patelni z czosnkiem i białym winem, a następnie połączone z orzechowym ryżem arborio i odrobiną bulionu warzywnego. Każda łyżka wypełniona jest delikatnymi ziarnami i kawałkami żucia grzybów, posypana parmezanem, aby uzyskać bardziej pikantny, orzechowy smak. I ta kremowa konsystencja? Tak dobrze, iż będziesz chciał wylizać talerz (tutaj nie ma osądu!). Może choćby spodoba ci się bardziej niż danie główne, z którym je podajesz!
Lista składników
Niech te składniki zadziałają swoją magią, a będziesz zaskoczony, jak pyszny jest efekt końcowy! Podoba mi się, iż ten przepis na risotto z grzybami nie wymaga dużej ilości składników. Prosty, ale wysokiej jakości to najlepszy wybór.
- Rosół: Zagotuj bulion warzywny jako bazę pysznego risotto. Można również użyć bulionu grzybowego, aby uzyskać bardziej ziemisty smak. Aby uzyskać bardziej mięsisty smak, spróbuj użyć bulionu z kurczaka.
- Oliwa z oliwek: Przed dodaniem grzybów lekko posmaruj patelnię oliwą z oliwek.
- Portobello: Pokrój grzyby portobello na grube kawałki, upewniając się, iż wszystkie są mniej więcej tej samej wielkości, aby równomiernie się usmażyły. Możesz także spróbować użyć pieczarek lub grzybów cremini jako substytutu.
- Szalotka: Posiekaj szalotkę i smaż z czosnkiem na złoty kolor.
- Czosnek: Świeżo zmielony czosnek nada Twojemu kremowemu risotto grzybowemu najlepszy smak.
- Białe wino: Zglaśnij patelnię odrobiną białego wina.
- Ryż arborio: Aby uzyskać idealną konsystencję risotto, użyj ryżu arborio.
- Sól pieprz: Doprawić do smaku!
- Parmezan: Wymieszaj starty parmezan, aby uzyskać kremowe wykończenie. Można użyć pakowanego parmezanu, ale najlepszy jest świeżo starty.
Jak zrobić kremowe risotto z grzybami i parmezanem
Przygotowanie domowego risotto nie musi być trudne! Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami, aby za każdym razem otrzymać doskonały, kremowy dodatek.
- Zagotuj bulion: Doprowadź bulion warzywny do wrzenia na kuchence. Utrzymuj ciepło na kuchence.
- Smażyć grzyby: Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy na nią grzyby, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smaż grzyby, aż będą rumiane i miękkie. Zdejmij podsmażone grzyby z patelni i odłóż na bok.
- Dodaj szalotkę i czosnek: Na patelnię dodaj pozostałą 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz z szalotką i czosnkiem. Smaż przez 2-3 minuty. Na patelnię wlej białe wino i smaż kolejne 2 minuty.
- Ugotuj ryż: Na patelnię dodaj ryż arborio, sól i pieprz. Do garnka z ryżem dodaj ½ szklanki gotującego się bulionu, gotuj i ciągle mieszaj, aż płyn zostanie wchłonięty. Powinno to zająć około 15-20 minut
- Dodaj więcej bulionu: Powtórzyć proces dodawania ½ szklanki bulionu do ryżu i gotować, aż płyn wchłonie się jeszcze dwukrotnie, ryż powinien być w miarę miękki, z lekką twardością. Możesz nie wykorzystać całego bulionu.
- Wymieszać z pieczarkami i serem: Gdy ryż będzie już gotowy, dodaj grzyby i parmezan. Podawaj na świeżo z dodatkowym parmezanem do dekoracji i ciesz się smakiem!
Wskazówki dotyczące sukcesu
Skorzystaj z tych prostych wskazówek, aby mieć pewność, iż Twoje risotto z grzybami wyjdzie idealnie, a także zastąp je składnikami, które masz pod ręką!
- Zastąp białe wino: Jeśli chcesz ugotować risotto grzybowe bez alkoholu, po prostu zamień wino na większą ilość bulionu warzywnego. Dodaj 2 łyżki octu lub soku z cytryny do naczynia na swoim miejscu, aby rozjaśnić potrawę.
- Czy mogę użyć czerwonego wina? Tak! Będzie pełnić tę samą funkcję w przepisie, ale doda nieco inną przysługę.
- Odcedź grzyby: Ugotowane grzyby wypuszczą trochę płynu, gdy odłożą się z boku w misce. Odcedzam płyn przed dodaniem ich do ugotowanego ryżu.
- Udekoruj ziołami: Aby nadać risotto grzybowemu idealną prezentację i dodać mu dodatkowego smaku, spróbuj posypać je posiekaną świeżą natką pietruszki lub tymiankiem!
Przechowywanie resztek risotto z grzybami
To grzybowe risotto świetnie nadaje się do przechowywania i późniejszego odgrzania, więc przenieś je do hermetycznego pojemnika i włóż do lodówki!
- W lodówce: Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni.
- Aby podgrzać: Rozgrzej piekarnik do 300 stopni F, przenieś risotto do przykrytego naczynia do pieczenia i podgrzewaj przez około 15 minut. Alternatywnie możesz podgrzać na małym ogniu na płycie kuchennej w rondlu, dodając odrobinę bulionu lub wody, aby zapobiec przywieraniu.
Więcej pysznych przepisów na grzyby do wypróbowania
Przypnij to teraz, aby znaleźć później
Przypiąć
-
Doprowadź bulion warzywny do wrzenia na kuchence. Utrzymuj ciepło na kuchence.
-
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy na nią grzyby, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smaż grzyby, aż będą rumiane i miękkie. Zdejmij podsmażone grzyby z patelni i odłóż na bok.
-
Na patelnię dodaj pozostałą 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz z szalotką i czosnkiem. Smaż przez 2-3 minuty. Do garnka wlać białe wino i smażyć kolejne 2 minuty.
-
Na patelnię dodaj ryż arborio, sól i pieprz. Do garnka z ryżem dodaj ½ szklanki gotującego się bulionu, gotuj i ciągle mieszaj, aż płyn zostanie wchłonięty. Powinno to zająć około 15-20 minut
-
Powtórzyć proces dodawania ½ szklanki bulionu do ryżu i gotować, aż płyn wchłonie się jeszcze dwukrotnie, ryż powinien być w miarę miękki, z lekką twardością. Możesz nie wykorzystać całego bulionu.
-
Gdy ryż będzie już gotowy, dodaj grzyby i parmezan. Podawaj na świeżo z dodatkowym parmezanem do dekoracji i ciesz się smakiem!
Możesz dodać białe wino, aby uzyskać więcej bulionu warzywnego. Dodaj odrobinę octu winnego do smaku.
Kalorie: 182kcalWęglowodany: 25GBiałko: 4GTłuszcz: 7GTłuszcz nasycony: 1GTłuszcz wielonienasycony: 1GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 4GTłuszcze trans: 0,003GCholesterol: 4mgSód: 840mgPotas: 255mgBłonnik: 2GCukier: 3GWitamina A: 287j.mWitamina C: 1mgWapń: 44mgŻelazo: 1mg
Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.
Źródło