Przepis na kofty z grilla, które znikają w mgnieniu oka. Goście będą brać po 3 sztuki na raz

g.pl 3 tygodni temu
Coraz częściej na imprezach i spotkaniach z przyjaciółmi serwowane są kofty. Na grilla w plenerze również nadają się znakomicie, ponieważ przygotowanie jest naprawdę proste, a ponadto przekąska zachwyca swoim aromatem i różnorodnością smaków. Dowiedz się, jak ją zrobić.
Ta tradycyjna przekąska kuchni bałkańskiej i tureckiej ma wiele wariantów. Może być przygotowana z wołowiny, baraniny, jagnięciny, a choćby wieprzowiny. Jej znakiem rozpoznawczym jest mieszanka aromatycznych przypraw, dzięki którym można nadać daniu zupełnie wyjątkowy i niepowtarzalny aromat. My proponujemy wersję ze świeżą kolendrą i natką pietruszki. Mięso warto przygotować na dwie godziny przed grillowaniem.


REKLAMA


Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser


Jakie mięso na kofty z grilla? Możliwości jest dużo
Te aromatyczne szaszłyki można przygotować zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi, dlatego nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jakie mięso na kofty z grilla będzie najlepsze. Najczęściej przygotowywane są z:


jagnięciny
baraniny
wołowiny


Świetnie sprawdzi się również mieszanka mięs, a także popularne w naszej kuchni mięso wieprzowe. W oryginalnym przepisie wykorzystywane jest raczej rzadko, jednak z uwagi, iż jest stosunkowo tanie i łatwo dostępne, również może być użyte do przygotowania potrawy.


Kofty z grilla elektrycznego - przygotuj niezbędne składniki
Przepis na to danie jest bardzo prosty. Smakowite kofty z grilla elektrycznego przygotujesz z następujących składników:


500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny (można użyć mieszanki mięs)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała cebula czerwona
1 łyżka posiekanych liści świeżej kolendry
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
szczypta kuminu
szczypta ostrej papryki
szczypta cynamonu


Zobacz też: Która śmietana ubije się na sztywno 30 czy 36%? Dlaczego domowa bita śmietana nie wychodzi?


Jak zrobić kofty na grilla? Poznaj szczegółową instrukcję
Poniżej dokładny opis, jak zrobić kofty na grilla. Przygotowanie zajmuje chwilę:


Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki
Wrzucamy do malaksera
Dodajemy obrany czosnek, oliwę z oliwek i przyprawy
Miksujemy do połączenia się składników
Mieszankę wrzucamy do miski z mięsem
Dokładnie mieszamy i wstawiamy na dwie godziny do lodówki


Przepis na kofty z grilla, które znikają w mgnieniu oka. Jak zrobić szaszłyki?
Mięso wyjmujemy z lodówki i zabieramy się za formowanie szaszłyków. Do wykonania przepisu na kofty z grilla niezbędne są długie wykałaczki.


mięso dzielimy na równe porcje (można użyć wagi kuchennej)
każdy kawałek formujemy w podłużny kształt i nadziewamy na patyk
mięso na patyku dodatkowo wałkujemy, aby rozłożyć je na wykałaczce
Gotowe szaszłyki układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy po 8-10 minut z każdej strony.


Z czym podawać kofty? Grillowany bakłażan to strzał w dziesiątkę
jeżeli robisz to danie po raz pierwszy, prawdopodobnie zastanawiasz się, z czym je podawać. Kofty można zaserwować jako przekąskę lub danie główne. Świetnie smakują z ryżem lub kaszą bulgur. Ich smak doskonale komponuje się także z prostą sałatką z pomidorów lub ogórków oraz z grillowanym bakłażanem lub papryką.
Sos do kofty - doskonałe uzupełnienie smaku przystawki
Równie dobrym pomysłem jest sos. Do kofty świetnie pasuje sos tzatziki, który przygotowuje się na bazie jogurtu greckiego, świeżych ogórków i ziół. jeżeli chcemy, aby nasze danie było bardziej pikantne, to warto wybrać sos z dodatkiem chili lub przyprawy curry.


Zrobisz kofty na grilla? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału