Przepis na czekoladowy biszkopt puszysty jak obłoczek. Dzięki temu nigdy nie opada

top.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Chcesz zrobić idealny, czekoladowy biszkopt, który urośnie aż do nieba i będzie puszysty jak obłoczek? W takim razie zastosuj pewien patent, znany od wielu lat w cukierniach. Po nim ciasto wychodzi nie tylko wysokie i pulchne, ale też nie kruszy się i nie ma zakalca.

Wiele osób woli ciemny biszkopt od tego jasnego. Za sprawą dodatku kakao ma czekoladowy posmak i jest wilgotny. Niestety przez tę wilgoć częściej opada. Właśnie dlatego warto dodać do niego pewien składnik. Dzięki niemu urośnie jak szalony, a tort czy przekładane ciasto wyjdzie jak marzenie. Bez problemu przekroisz go na kilka blatów.

Co zrobić, żeby czekoladowy biszkopt nie opadł?

Czekoladowy biszkopt nie opadanie, jeżeli do ciasta zrobionego z 6 jajek dodamy 5 łyżek zimnej wody prosto z kranu. Wówczas masa wyjdzie nieco rzadsza i łatwiej połączy się z mąką. Po upieczeniu ciasto przez cały czas będzie miękkie i puszyste, jednak na tyle stabilne, iż bez problemu przełożymy je choćby ciężkim, czekoladowym kremem.

W którym momencie dodaje się wodę do masy na biszkopt? Otóż dolewamy ją do gładkiej, puszystej piany z cukrem. Potem ubijamy całość mikserem do połączenia składników.

W tym przepisie nie ma oleju. Ten mały dodatek wody w zupełności wystarczy, żeby biszkopt nie opadł i urósł wysoki, jak nigdy wcześniej.

Przepis na czekoladowy biszkopt

Składniki:

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej;
  • 200 g cukru;
  • 140 g mąki pszennej tortowej;
  • 50 g kakao;
  • 5 łyżek zimnej wody;
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Żeby zrobić czekoladowy biszkopt, na początek oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy do nich cukier wanilinowy i stopniowo dosypujemy po 1 łyżce zwykłego cukru, nie przerywając ubijania. Piana musi wyjść gęsta i gładka, bez wyczuwalnych kryształków słodzidła.

W kolejnym kroku wlewamy do piany zimną wodę i ponownie miksujemy. Potem dodajemy po jednym żółtku i kontynuujemy ubijanie do momentu, aż powstanie jednolita piana.

Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną tortową, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy i dosypujemy w trzech partiach do piany, delikatnie mieszając szpatułką.

Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22-24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy jego wierzch.

Czekoladowy biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy wypiek z formy dopiero po całkowitym przestudzeniu.

Zobacz też:

To najlepszy domowy antybiotyk. Zrób już dziś, jeżeli nie chcesz chorować jesienią

Syci i pomaga zgubić boczki. Robię codziennie na śniadanie, póki trwa sezon

​Zbierz w ogrodzie i zrób sok. To bomba witaminowa, o której mało kto wie

Idź do oryginalnego materiału