Przepis na chłodnik ogórkowy. To letnie danie przygotujesz w zaledwie 15 minut

g.pl 23 godzin temu
Chłodnik na zimno jest doskonałym pomysłem na letni obiad. Nie wymaga długiego stania w kuchni nad gorącymi garnkami, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilkanaście minut. Ponadto przepis jest bardzo prosty, a składniki tanie. Sprawdź, jak zrobić chłodnik.
Lato daje się we znaki, więc w upale mało kto myśli o staniu w kuchni godzinami nad rozpaloną kuchenką lub piekarnikiem. O tej porze roku najlepiej szykować zimne, lekkie dania, które nie obciążą naszego żołądka. Jedną z takich potraw jest chłodnik ogórkowy. Ma pyszny, orzeźwiający smak, a samo przygotowanie go zajmuje zaledwie kilkanaście minut.


REKLAMA


Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk


Chłodnik bez gotowania. To najlepsze danie na letnie upały
Chłodnik ogórkowy to jedno z najsmaczniejszych i najszybszych dań, jakie można zrobić o tej porze roku. Przygotowuje się je w zaledwie 15 minut, choć czas może się wydłużyć, jeżeli chcemy dołożyć dodatek w postaci ziemniaków, które najpierw trzeba ugotować. Nie są one obowiązkowe, ale doskonale dopełniają tę potrawę, zwłaszcza gdy rozpoczął się sezon na młode ziemniaczki. Warto też sięgać po świeże warzywa, które latem są bardziej soczyste i wyraziste niż w pozostałych miesiącach. Co jeszcze się przyda? Sprawdź wszystkie składniki.
Zobacz też: Zapylanie pomidorów pod folią. Wystarczy jedna rzecz, a krzaczki ugną się od owoców


Jak zrobić dobry chłodnik z ogórka? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki:


300 gramów świeżych ogórków gruntowych,
pęczek rzodkiewek,
szklanka kefiru,
400 gramów jogurtu naturalnego,
pół pęczka koperku,
4 ziemniaki średniej wielkości,
4 jajka gotowane na twardo,
4 łyżki posiekanego szczypiorku,
2 ząbki czosnku,
łyżkę soku z cytryny,
sól i pieprz do smaku.


Przepis na chłodnik z ogórków. Jak zrobić to orzeźwiające danie?


Na początek zabieramy się za ziemniaki. Należy je obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
W międzyczasie gotujemy też jajka na twardo. W tym celu należy włożyć je do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 8-10 minut. Po tym czasie hartujemy jajka w zimnej wodzie.
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Rzodkiewki również ścieramy, a do całości dodajemy sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Warzywa zalewamy jogurtem naturalnym, kefirem i sokiem z cytryny, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby schłodzić danie.
Po tym czasie wyciągamy chłodnik z lodówki, dodajemy ziemniaki i jajko, a na koniec dekorujemy koperkiem oraz szczypiorkiem. Tak przygotowana potrawa jest gotowa do podania.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału