Przepis na chleb domowej roboty. Wypróbuj, a zapomnisz o sklepowym pieczywie

g.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: iStock


Przepis na chleb domowej roboty sprawdzi się idealnie, gdy chcesz sięgnąć po coś zdrowego i sprawdzonego. Choć mogłoby się wydawać, iż zrobienie pysznego domowego chleba to trudne zadanie, to nic bardziej mylnego. Jak samodzielnie upiec chleb? Wypróbuj nasze przepisy.
Przepis na chleb domowej roboty nie musi być trudny. Jak go zrobić i jakich składników będziesz potrzebować? Podpowiadamy.

REKLAMA







Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić



Przepis na chleby domowe - jakich składników potrzebujesz?
Każdy przepis na chleby domowe musi bazować na sprawdzonych i wysokiej jakości składnikach. Kluczowa kwestia to wybór mąki. W zależności od tego, jaki rodzaj chleba chcesz upiec, możesz sięgnąć po następujące rodzaje mąk:

mąka pszenna typ 550 i 650 - idealnie nadają się do wypieku klasycznego chleba i bułek
mąka pszenna typ 750 i 850 - sprawdzi się m.in. do chlebów mieszanych
mąka pszenna graham typ 1850 - nadaje się do chlebów pełnoziarnistych
mąka żytnia typ 720 - idealna do wypieku chleba żytniego
mąka orkiszowa (typ 550, 650, 1100, 2000) - zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego i jest to doskonały wybór do wypieku domowego zdrowego pieczywa

Oprócz mąki, do przepisu na chleb będziemy potrzebować także drożdży lub zakwasu, bo to te składniki są odpowiedzialne za wyrastanie ciasta. Można skorzystać zarówno z drożdży świeżych, jak i suszonych. o ile chodzi o zakwas, to suszony zakwas żytni bez problemu znajdziemy na półkach sklepowych, choć niektórzy przygotowują go samodzielnie. Poza tym, do wypieku domowego pieczywa, potrzebne będą także: woda, cukier, sól oraz tłuszcz i wybrane dodatki, np. ziarna.


Przepisy na chleby domowej roboty
Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na chleby domowej roboty, których przygotowanie, nie licząc czasu wyrastania ciasta i pieczenia chleba, jest naprawdę bardzo szybkie. Do przepisu na chleb pszenno-żytni będziesz potrzebować następujących składników:

350 g mąki pszennej typ 750
150 g mąki żytniej typ 2000
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży
400 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju
15 g zakwasu żytniego suszonego
100 g ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:



Na blat wysyp mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól, cukier, rozdrobnione drożdże i zakwas. Zacznij wyrabiać ciasto (ciasto możesz wyrabiać manualnie lub dzięki robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Dodaj ziarna (cześć pozostaw do posypania wierzchu chleba) i wymieszaj. Ciasto chlebowe przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Wierzch skrop delikatnie wodą i posyp pozostałą częścią ziaren. Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Wstaw blachę z chlebem na kwadrans, następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne pół godziny. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i ostudź.
Proste przepisy na chleb pszenny
Proste przepisy na chleb pszenny to receptury, z którymi poradzą sobie choćby mało doświadczeni kucharze. Do przygotowania pysznego domowego chleba pszennego, będziesz potrzebować następujących składników:

500 g mąki pszennej typ 750 (plus 2 łyżki do zaczynu drożdżowego)
300 ml ciepłej wody
15 g masła
1 łyżka soli
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
garść pestek dyni

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. W misce mieszamy ze sobą 100 ml ciepłej wody, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Na blat lub do misy robota kuchennego wysypujemy mąkę, a następnie dodajemy 200 ml ciepłej wody oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy przez kilka minut i odstawiamy ciasto na 10 minut. Po tym czasie do ciasta dodajemy także roztopione i przestudzone masło oraz sól. Całość zagniatamy jeszcze przez kilka minut. Ciasto powinno być bardzo gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.



Przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku
Oto przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku:

Krok 1. W trakcie wyrastania ciasta (przepis na ciasto znajduje się powyżej) przygotowujemy blachę, w której nasz chleb będzie się piekł. Najlepiej wybrać prostokątną keksówkę, ponieważ zapewnia ona ładny kształt naszego wypieku. Keksówkę lekko natłuszczamy, a następnie wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 2. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski i wyrabiamy jeszcze przez chwilę na blacie oprószonym mąką. Formujemy w kształt keksówki i przekładamy do formy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Krok 3. Wierzch chleba delikatnie smarujemy wodą i posypujemy pestkami dyni.
Krok 4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy chleb przez 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut.
Krok 5. Upieczony chleb wyjmujemy z keksówki i studzimy na kratce z wyposażenia piekarnika.

Zobacz też: Takie pierogi w Chinach są niezwykle popularne. W Polsce nabierają rozpędu. Farsz to petarda
Idź do oryginalnego materiału