fot. screen YT / Recetas de Cocina ChefdemicasaFrytkownica beztłuszczowa to nowoczesne urządzenie grzewcze, które pozwala przyrządzić w zdrowe i smaczne posiłki w szybkim czasie bez grama tłuszczu. Obieg gorącego powietrza sprawia, iż udka z kurczaka, frytki czy kotlety warzywne zyskują niepowtarzalny smak i chrupkość. Jednak nie wszystko można podgrzewać w air fryerze. Oto rzeczy zakazane.
Robot kuchenny ma konkurencję w postaci air fryera (AF). Można przyszykować w nim wiele pyszności. Są jednak rzeczy, które lepiej trzymać z od tego sprzętu z daleka.
Jakich produktów spożywczych nie podgrzewać w AF?
W air fryerze lepiej nie podgrzewać bardzo lekkich produktów i tych z dużą zawartością wody. Do tej pierwszej grupy należy między innymi jarmuż, sałata czy szpinak. Podczas pobytu we wnętrzu AF lekkie składniki mogą się unosić i zahaczać o grzałkę, co jest niebezpieczne dla instalacji. Może zacząć się dymić, a w kuchni czuć będzie brzydki zapach. Produkty zawierające dużo wody, np. truskawki, grejpfrut, arbuz, cukinia, melon, ogórek też nie powinny trafiać do AF. Powód? Stracą pierwotną strukturę i zamienią się w papkę.
Problematyczne są także tłuste kawałki mięsa, takie jak: boczek czy karczek wieprzowy. Obecny w nich tłuszcz potrafi strzelać, a gdy dotknie grzałki, wtedy powstanie dym, który opanuje całą kuchnię. Ten problem ominie chude mięsa typu indyk czy piersi z kurczaka.
Warto pamiętać, żeby duże kawałki kurczaka lub całą pieczeń podzielić na ćwiartki przed umieszczeniem w AF. Całe porcje zarumienią się z wierzchu, ale wewnątrz przez cały czas pozostaną surowe.
Jak czyścić air fryer? Sprawdź tutaj.







![Jak przedłużyć świeżość masła? Proste triki, które działają naprawdę długo! [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2025/12/c42ef289-4fec-4acb-a0aa-5ddb4ea643c2-1.jpg)






