Chyba nie ma nic lepszego niż świeży, pachnący chleb, chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Niestety nieodpowiednie przechowywanie sprawia, iż już po kilkunastu godzinach może zrobić się gumowate i bez wyrazu. Niektóre za to wysychają, czy choćby pokrywają się pleśnią. Jak temu zapobiec?
REKLAMA
Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe. Ekspert rozwiewa wątpliwości, co z tym z marketów
Świeże pieczywo przez kilka dni? Wybieraj te wyroby
O tym jak gwałtownie chleb przestanie być zdatny do spożycia i co się z nim stanie decydują użyte do wyrobienia go produkty, w tym przede wszystkim rodzaj mąki, oraz oczywiście sposób, w jakim go przechowujemy. jeżeli chcesz kupić zapas na dłuższy czas, najlepiej wybieraj wyroby z mąki żytniej i pełnoziarnistej, ponadto wyrabiane na zakwasie, a będą pyszne choćby przez kilka dni. Oprócz tego pamiętaj o kilku prostych zasadach, które jeszcze przedłużą ten okres.
Co zrobić aby chleb był dłużej świeży? Co zrobić aby chleb był dłużej świeży? Fot. unsplash.com / vicky
Co zrobić, żeby chleb nie spleśniał? Wiele osób popełnia ten błąd
jeżeli chcesz, aby chleb długo zachował świeżość, nie wysychał i nie robił się gumowaty, przechowuj go we właściwym miejscu. Idealnie nada się do tego chlebak, najlepiej drewniany lub z bambusa, choć równie dobrze sprawdzi się stalowy czy wykonany z ceramiki. Jak pakować do niego chleb? Na pewno nie w woreczku foliowym, który nie zapewnia odpowiedniej cyrkulacji powietrza, przez co często pleśnieje. Co zamiast tego? Najlepiej sprawdzą się:
woreczki lniane, zwłaszcza na świeże i niekrojone pieczywo,
papierowe torebki, w przypadku bułek, a już na pewno z ziarnami,
kawałek folii, ale jedynie jako podkładka dla tłustego pieczywa, np. maślanego.
Pamiętaj, iż umiejscowienie chlebaka jest równie ważne, dlatego postaw go z dala od źródeł ciepła takich jak piekarnik czy promienie słoneczne. Oprócz tego regularnie przemywaj jego wnętrze. Nada się do tego ciepła woda i odrobina octu.
Jak prawidłowo zamrozić chleb? O tym pamiętaj
jeżeli kupiłaś zdecydowanie za dużo chleba, najlepszym sposobem na przechowanie nadmiaru jest jego natychmiastowe zamrożenie. Warto przed tym je odpowiednio poporcjować i przełożyć do woreczków foliowych, by potem gwałtownie nadawało się do jedzenia. Pilnuj tylko terminu, gdyż pieczywo nie powinno leżeć w zamrażarce dłużej niż trzy miesiące. jeżeli zaś chodzi o rozmrażanie — rób to w temperaturze pokojowej lub w lodówce (dodatkowo owiń bochenek ręcznikiem, by wchłoną wilgoć), w ostateczności w piekarniku, nigdy zaś w mikrofalówce.
Co zrobić aby chleb był dłużej świeży? Wykorzystaj warzywo
Niezależnie od tego, czy masz chlebak, czy też nie, pieczywo warto przechowywać w lnianym woreczku. Oprócz tego możesz włożyć do niego kawałek obranego ziemniaka, który sprawi, iż na dłużej zachowa świeżość. Tak samo zadziała gałązka selera naciowego. Pilnuj tylko by wymieniać je co 2 dni, w przeciwnym wypadku spleśnieje. Ten prosty sposób znacznie przedłuży świeżość pieczywa. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.