Przechowujesz masło w ten sposób? Nie dziw się, iż tak gwałtownie się psuje

top.pl 3 tygodni temu
Zdjęcie: /Pixel


Masło to popularny produkt spożywczy, wykorzystywany przede wszystkim do smarowania kanapek, ale nie tylko. Na niektórych stołach pojawia się codziennie. Warto więc wiedzieć, jak przechowywać masło, by zachowało swój smak i adekwatności odżywcze. Podpowiadamy, jakich błędów lepiej nie popełniać i dlaczego.

Masło w kuchni może być wykorzystywane w wielu celach. Nie tylko smaruje się nim pieczywo, ale też dodaje do ciast, kremów czy sosów, jak również używa do smażenia czy pieczenia. Właśnie dlatego masło gości w większości domów i to często w dużej ilości.

Z uwagi na jego cenę, gdy tylko udaje się znaleźć jakąś promocję, kupujący robią zapasy. Nieprawidłowe przechowywanie masła może jednak sprawić, iż niedługo nie będzie się do niczego nadawało. Jak prawidłowo przechowywać masło i jakich błędów unikać?

Przechowywanie masła. O czym pamiętać?

Przecena na masło jest jedną z ulubionych i chętnie wykorzystywanych przez Polaków promocji. Masło jest bowiem popularnym dodatkiem do wielu dań i przydaje się w kuchni. Obniżki cen lub promocje 2+2 skłaniają kupujących do nabycia większej liczby kostek. Jeśli jednak kupuje się masło na zapas, trzeba wiedzieć, jak powinno być przechowywane.

Źle przechowywany produkt jełczeje, jego naturalny smak się zmienia i może przechwytywać zapachy z lodówki czy otoczenia. Na powierzchni masła mogą się też rozwijać szkodliwe bakterie. Najważniejsza jest zatem szczelność. Masło jest bowiem tłuszczem wrażliwym na czynniki zewnętrzne. Produkt wymaga odcięcia od światła, tlenu i zapachów.

Gdzie przechowywać masło? Umieść je w lodówce

Masła nie wolno przechowywać w otwartym opakowaniu, na spodku, na drzwiach lodówki czy w otwartym pojemniku na zewnątrz. Takie masło gwałtownie straci swój smak, stanie się obślizgłe i niedługo nie będzie zdatne do spożycia.

Do trzymania masła najlepiej wykorzystać maselniczkę. Produkt został tak zaprojektowany, by izolować tłuszcz od otoczenia. W dodatku wygodnie jest z niego nabierać masło, na przykład na kanapkę. Bez względu na to, czy zdecydujemy się na ceramiczny, czy szklany pojemnik, najważniejsze by maselniczka była szczelna.

Masło najlepiej przechowywać w lodówce — zwłaszcza w jej najchłodniejszej części, w miejscu oddalonym od produktów o intensywnym zapachu. Sprawdzi się zwłaszcza środkowa półka, gdzie panuje stabilna, optymalna temperatura. Lodówka spowalnia psucie się masła i pomaga zachować jego świeżość oraz smak. Można wyciągać niewielkie porcje na zewnątrz, ale trzeba zużyć je w ciągu 1-2 dni. Jeśli jednak mamy większy zapas masła, najlepiej by trafiło do zamrażalnika.

Masło w zamrażalniku? Tam przechowuj zapasy

Jeśli kupiliśmy spory zapas masła, najlepszym miejscem do jego przechowywania będzie zamrażalnik. Masło powinno pozostać w oryginalnej folii, a dodatkowo umieśćmy je w zamkniętym pojemniku lub owińmy folią aluminiową. Masło może też trafić do specjalnego woreczka przeznaczonego do mrożenia.

Najlepiej na opakowaniu umieścić datę zamrożenia produktu, gdyż masło można w ten sposób przechowywać od 6 do 9 miesięcy, przy czym smak będzie najlepszy jeżeli pozostaniemy przy okresie pół roku. Po rozmrożeniu masło zużyjmy w ciągu 3 tygodni.

Zobacz też:

Zamiast solą, posyp podjazd i schody tym. Zapomnisz o białych śladach

​Zapomnij o porannym skrobaniu szyb w aucie. Tak zapobiegniesz zamarzaniu

To najgorsza pora na jedzenie jabłek. Będziesz czuć się ciężko

Idź do oryginalnego materiału