Prosty, ale bardzo smaczny deser śmietankowo-waniliowy z dodatkiem kakao

fajnainspiracja.pl 20 godzin temu

Jeśli lubisz rozkoszować się słodkościami po kawie lub po prostu szukasz nowych inspiracji i uwielbiasz kremowe desery, to ten przepis jest dla Ciebie! Dzisiaj przygotujemy razem kremową waniliową pokusę z dodatkiem startej czekolady. Przepis spodoba ci się dzięki bardzo prostemu przygotowaniu. Minusem jest jednak to, iż deser musi pozostać w lodówce przez kilkadziesiąt minut po zakończeniu. Ale tym bardziej będzie Ci smakował.

Ślinka już cieknie? Zróbmy ten pyszny śmietankowo-waniliowy deser z wiórkami czekolady

Deser orzechowo-czekoladowy z serkiem śmietankowym i malinami

Jeśli szukasz więcej dobroci, zdecydowanie spróbuj tego orzechowego deseru!

Pyszny borówkowy cobbler – prosty i szybki w przygotowaniu!


Pyszny przepis na kremowy deser waniliowy:

Czego potrzebujemy:

Ciasto:

  • 7 żółtek
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg półgrubej mąki
  • 1 saszetka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 10 łyżek wody
  • 2 łyżki oleju

śmietana:

  • 7 białek
  • 10 łyżek cukru kryształu
  • 2 torebki budyniu
  • 1 l mleka

na wierzch:

  • 500 ml bitej śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • zagęszczacz
  • starta czekolada

Jak postępować:

1) Zacznij od wymieszania żółtek z cukrem, wodą, mąką, kakao i olejem. Na koniec dodaj proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.

2) Następnie przygotuj blachę do pieczenia, smarując ją masłem i posypując mąką. Blacha do pieczenia powinna mieć wymiary 32×30 cm. Następnie równomiernie rozłóż ciasto na blasze.

3) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

4) Kontynuuj z kremem. Ubij białka, cukier i sztywny śnieg. Następnie zrobić krem w klasyczny sposób, do którego dodać śnieżkę z białek (jeszcze ciepłą). Dokładnie wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta.

5) Ubij śmietanę, cukier i usztywniacz na ostatnią warstwę. Rozsmarować na wierzchu schłodzonego kremu. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Na koniec wstawiamy nasz deser do lodówki na kilkadziesiąt minut, aby ładnie zastygł.

Idź do oryginalnego materiału