Jeśli lubisz rozkoszować się słodkościami po kawie lub po prostu szukasz nowych inspiracji i uwielbiasz kremowe desery, to ten przepis jest dla Ciebie! Dzisiaj przygotujemy razem kremową waniliową pokusę z dodatkiem startej czekolady. Przepis spodoba ci się dzięki bardzo prostemu przygotowaniu. Minusem jest jednak to, iż deser musi pozostać w lodówce przez kilkadziesiąt minut po zakończeniu. Ale tym bardziej będzie Ci smakował.
Ślinka już cieknie? Zróbmy ten pyszny śmietankowo-waniliowy deser z wiórkami czekolady
Deser orzechowo-czekoladowy z serkiem śmietankowym i malinami
Jeśli szukasz więcej dobroci, zdecydowanie spróbuj tego orzechowego deseru!
Pyszny borówkowy cobbler – prosty i szybki w przygotowaniu!
Pyszny przepis na kremowy deser waniliowy:
Czego potrzebujemy:
Ciasto:
- 7 żółtek
- 20 dkg cukru
- 20 dkg półgrubej mąki
- 1 saszetka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 10 łyżek wody
- 2 łyżki oleju
śmietana:
- 7 białek
- 10 łyżek cukru kryształu
- 2 torebki budyniu
- 1 l mleka
na wierzch:
- 500 ml bitej śmietany
- 3 łyżki cukru
- zagęszczacz
- starta czekolada
Jak postępować:
1) Zacznij od wymieszania żółtek z cukrem, wodą, mąką, kakao i olejem. Na koniec dodaj proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
2) Następnie przygotuj blachę do pieczenia, smarując ją masłem i posypując mąką. Blacha do pieczenia powinna mieć wymiary 32×30 cm. Następnie równomiernie rozłóż ciasto na blasze.
3) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
4) Kontynuuj z kremem. Ubij białka, cukier i sztywny śnieg. Następnie zrobić krem w klasyczny sposób, do którego dodać śnieżkę z białek (jeszcze ciepłą). Dokładnie wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta.
5) Ubij śmietanę, cukier i usztywniacz na ostatnią warstwę. Rozsmarować na wierzchu schłodzonego kremu. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Na koniec wstawiamy nasz deser do lodówki na kilkadziesiąt minut, aby ładnie zastygł.