Jesień na dobre zagościła już w Polsce. Po kilku tygodniach malinowego, jagodowego i jeżynowego szaleństwa przyszedł czas na kolejne owocowe rarytasy. Oprócz śliwek, jabłek oraz gruszek w najbliższych miesiącach triumfy będzie święcić także pigwa. Wiele osób nie wyobraża sobie jesiennych i zimowych wieczorów bez gorącej herbaty z dodatkiem soku z tego owocu. Na szczęście jego przygotowanie jest niezwykle proste. Oto kilka przepisów, które bez problemu zrobi każdy z nas.
REKLAMA
Zobacz wideo Z cebuli i nie tylko! Domowe syropy z warzyw i owoców wspomogą twoją odporność i pomogą w walce z przeziębieniem [PRZEPISY]
Syrop z pigwy do herbaty. Przepis jest bardzo prosty
Do zrobienia syropu z pigwy będziemy potrzebować tylko kilograma pigwy oraz pół kilograma cukru. Przygotowywanie zaczynamy od dokładnego umycia i obrania owoców. Później kroimy je w kostkę, usuwamy pestki, a następnie wkładamy do dużego słoika, przekładając pigwę na zmianę z cukrem. Po rozłożeniu składników zakręcamy naczynie i odstawiamy na trzy dni. Przez ten czas musimy jednak doglądać przetworów i regularnie potrząsać naczyniem, aby cukier dobrze połączył się owocami - to sprawi, iż szybciej puszczą sok. Po upływie trzech dni przekładamy syrop do innych słoików. jeżeli zależy ci na tym, aby był bardziej klarowny, to warto przecisnąć go przez gazę.
Zobacz też: Przepis na marmoladę jabłkową mojej babci. Potrzebujesz tylko 3 składników i sekretnej przyprawy
Syrop z pigwy z miodem lub stewią. To zdrowsza alternatywa dla klasycznego przepisu
Do zrobienia syropu z pigwy nie jest konieczne użycie cukru. Doskonale sprawdzi się także miód i stewia. W jakich proporcjach połączyć je z owocami? Na kilogram pigwy będziemy potrzebować 1/2 szklanki miodu. jeżeli zdecydujesz się na stewię, to na kilogram owoców trzeba przeznaczyć 250 gramów produktu.
Podobnie jak w przypadku syropu na bazie cukru, w pierwszej kolejności myjemy pigwę, pozbywamy się pestek i kroimy owoce w kostkę. Później przekładamy je do dużego słoika, a następnie zalewamy miodem lub zasypujemy stewią. Później odstawiamy na trzy dni. Co jakiś czas musimy pamiętać o potrząsaniu słojem, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Po upływie trzech dni możemy przelać syrop do mniejszych słoików. Przetwory należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, najlepiej w szafce kuchennej oddalonej od kuchenki lub w spiżarni.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.













