Mówi się, iż dobre jedzenie wzmacnia relacje. Dlaczego więc nie zaplanować popołudniowego spotkania z przyjaciółmi lub rodziną i nie przygotować czegoś naprawdę wyjątkowego? Ten przepis na proste ciasto jabłkowe z kwaśną śmietaną to właśnie bilet. Ze wspaniałą kawą i poczujesz się jak na chmurce.
Szarlotka – Pokochasz delikatny biszkopt z jabłkami i kremem
Ciasto jabłkowe z kwaśną śmietaną
- 200 g masła
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 szklanki zwykłej mąki
- 2 średnie jabłka
Puszyste pomarańczowe ciasto o biszkoptowym spodzie i wspaniałym smaku!
1) Jajka wymieszać z cukrem dzięki miksera, aż będą puszyste i jasne.
2. Dodajemy śmietanę i ciepłe roztopione masło, po czym bardzo dobrze mieszamy łyżką.
3) Sodę rozpuścić z 1 łyżeczką soku z cytryny, dodać do ciasta i wymieszać.
4. Wsypujemy mąkę i mieszamy szpatułką, aż ciasto będzie gładkie, bez grudek i rzadkie, o konsystencji kwaśnej śmietany.
Ciasto karmelowe babci: spróbuj tej dobroci na przykład z popołudniową kawą!
5. Jabłka obrać, usunąć rdzenie i przepuścić przez dużą tarkę bezpośrednio do miski z ciastem.
6. Dno i boki formy wysmarować masłem, przełożyć ciasto i wyrównać.
7. Piec ciasto w temperaturze 200°C, aż ładnie zrumieni się na powierzchni.
8. Wyjąć na talerz lub deskę do krojenia i pozostawić do ostygnięcia.
9. Puszyste ciasto kroimy w plastry i dekorujemy cukrem pudrem.