Proste ciasto jabłkowe z kwaśną śmietaną – wyjątkowy smak!

fajnainspiracja.pl 2 miesięcy temu

Mówi się, iż dobre jedzenie wzmacnia relacje. Dlaczego więc nie zaplanować popołudniowego spotkania z przyjaciółmi lub rodziną i nie przygotować czegoś naprawdę wyjątkowego? Ten przepis na proste ciasto jabłkowe z kwaśną śmietaną to właśnie bilet. Ze wspaniałą kawą i poczujesz się jak na chmurce.

Szarlotka – Pokochasz delikatny biszkopt z jabłkami i kremem

Źródło: retete-usoare.eu

Ciasto jabłkowe z kwaśną śmietaną

  • 200 g masła
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szklanki zwykłej mąki
  • 2 średnie jabłka

Puszyste pomarańczowe ciasto o biszkoptowym spodzie i wspaniałym smaku!

1) Jajka wymieszać z cukrem dzięki miksera, aż będą puszyste i jasne.

Źródło: retete-usoare.eu

2. Dodajemy śmietanę i ciepłe roztopione masło, po czym bardzo dobrze mieszamy łyżką.

3) Sodę rozpuścić z 1 łyżeczką soku z cytryny, dodać do ciasta i wymieszać.

4. Wsypujemy mąkę i mieszamy szpatułką, aż ciasto będzie gładkie, bez grudek i rzadkie, o konsystencji kwaśnej śmietany.

Ciasto karmelowe babci: spróbuj tej dobroci na przykład z popołudniową kawą!

Źródło: retete-usoare.eu

5. Jabłka obrać, usunąć rdzenie i przepuścić przez dużą tarkę bezpośrednio do miski z ciastem.

Źródło: retete-usoare.eu

6. Dno i boki formy wysmarować masłem, przełożyć ciasto i wyrównać.

Źródło: retete-usoare.eu

7. Piec ciasto w temperaturze 200°C, aż ładnie zrumieni się na powierzchni.

8. Wyjąć na talerz lub deskę do krojenia i pozostawić do ostygnięcia.

Źródło: retete-usoare.eu

9. Puszyste ciasto kroimy w plastry i dekorujemy cukrem pudrem.

Idź do oryginalnego materiału